Ineşteanul Pavel Druţă, fanul Dodge-ului

  • 26 Iulie 2012, 15:50
  • Vizualizări: 1987
Ineşteanul Pavel Druţă, fanul Dodge-ului

None

Pavel Druţă, locuitor din Ineşti, raionul Teleneşti, de mic copil este pasionat de maşinile de marca Dodge, geepuri grele de fabricaţie americană.

„Mulţi veterani de război de la noi, inclusiv şi unul din bunicii mei pe care l-am prins în viaţă, îmi spunea că ruşii au câştigat războiul cu Germania şi datorită automobilelor Studebekker, Wilys, Shevlolet şi Dodge, oferite de aliaţii americani. Pentru că erau simple în exploatare, cea mai mare parte a pieselor erau unificate, puteau transporta o încărcătură de 2-3 ori mai mare decât cea proiectată fără ca automobilul să se defecteze. Îndeosebi îmi plăcea aşa numitul Dodge ¾, prezent în toate filmele documentare despre război, care era folosit ca autotractor pentru tunuri uşoare, ambulanţe, radiostaţii, etc. Visul că aş putea avea o asemenea maşină se părea unul de nerealizat. Dar, precum vedeţi, îl am, totuşi. E un fel de nepot al acelui Dodge ¾ din timpul războiului al doilea mondial. Cifra reprezintă capacitatea maşinii - 750 kg, adică trei sferturi dintr-o tonă. Nu-l schimb pe cea mai performantă maşină", ne-a spus proprietarul.

Motorul Dodge-ului lui Pavel are un volum de 6000 centimetri cubi, în care sunt concentraţi 150 de cai-putere, capabili să ia cu asalt orice teren. Posibil, Pavel este unicul posesor din Moldova al unei asemenea maşini. Mai multe automobile de marca Dodge sunt în dotarea Ministerului Apărării, fiind utilizate ca autotractoare pentru tunuri antiaeriene uşoare, dar şi în Departamentul Protecţie Civilă. Acestea nu se vând civililor chiar şi după epuizarea rezursei lor de exploatare. Iată de ce proprietarul are grijă de ea şi crede că acest automobil–soldat, simplu, rezistent la drumurile noastre, îl va sluji mult timp.

Ion Cernei

În imagine: Pavel Druţă, lângă maşina sa.