Îndrăgostit de radio

  • 30 Ianuarie 2015, 10:47
  • Vizualizări: 936
Îndrăgostit de radio

Tatiana GOLUB,

specialistăîn probleme tineret, sportîn Primăria Rezina

"Viaţa e frumoasă, dar devine şi mai frumoasă atunci când ai un scop, munceşti şi ajungi acolo unde îţi doreşti".

Este motto-ul de care se conduce Andrei Bordian, un tânăr din Rezina şi care i se potriveşte ca o mănuşă.

Pe când era elev, a început să colaboreze cu revista pentru copii Amic, ziarul CUVÂNTUL şi alte publicaţii, prin clasa a VIII-a la Gimnaziul Sârcova a fost redactor-şef al revistei şcolare Izvoraşul. Dar zice că pasiunea lui cea mare era radioul. "Telefonam des la concursurile în direct de la radioul naţional, la emisiunea Ora copiilor. Câştigam premii, mă auzeau la radio oamenii din sat, care mă lăudau. Asta mă făcea să-mi doresc şi mai mult să devin reporter radio. Când îmi făceam studiile în clasa a XI-a la Liceul Teoretic Ştefan cel Mare din Rezina realizam de luni până vineri o emisiune matinală, iar în week-end - un program de divertisment şi emisiunea Surprinde prietenii cu Impuls pentru postul de radio Impuls FM din Şoldăneşti, pentru că reuşisem să-mi procur propriul reportofon. În clasa a XII-a se apropiau examenele debac şi am lăsat radioul. Mulţi m-au telefonat atunci să mă întrebe de ce emisiunile mele nu mai apar", povesteşte Andrei.

Dar şi după această experienţă serioasă visul său de a deveni reporter plutea încă în ceaţă. A început să colaboreze cu Radio Moldova. Acolo au crezut în el şi l-au inclus în echipa emisiunii Forţa Junimii. Realiza reportaje despre viaţa tinerilor din raioanele Rezina şi Şoldăneşti. "Ţin minte că, prima dată când m-am auzit la Radio Moldova îmi părea că visez. Am înregistrat acea emisiune, am reascultat-o şi m-am convins că e adevărat", zice Andrei.

Apoi continuă: "Prin ianuarie 2014 am descoperit pe internet un anunţ despre un concurs în domeniul mass-media. M-am amărât: nu puteam să aplic în calitate de persoană fizică şi nici nu mă pricepeam cum se scrie un proiect. Dar cu ajutorul Asociaţiei Obşteşti Implică-Te, în persoana dnei Tatiana Botezatu, preşedinta organizaţiei, am reuşit. Noi am fost printre cei 5 câştigători din 50 de proiecte depuse. Aşa a apărut postul Radio Rezina".

Datorită dragostei acestui tânăr pentru jurnalism în general şi radio în special, acum zeci de semeni de ai săi din regiunea Orhei au posibilitatea să-şi încerce puterile în acest domeniu, să acumuleze un stagiu pe bază de voluntariat, dar şi să se instruiască. În plus, datorită proiectului, vreo 20 de tineri/câştigători ai concursului audio de eseuri Vreau să călătoresc întro ţară europeană vor avea posibilitatea să participe la Şcoala de cultură şi afirmare românească pe o perioadă de 3 zile.

"Echipa Radio Rezina a inclus iniţial 20 de voluntari, care au beneficiat de o instruire la Chişinău. O parte din ei n-au rezistat şi ne-au părăsit, dar au venit alţii în loc şi acum suntem tot 20 de tineri din raioanele Rezina, Şoldăneşti şi Orhei, ne-a mai relatat Andrei. De luni până vineri realizăm emisiunea Microfonul juniorului, iar eu sunt cel care coordonează lucrul cu ei. Mă bucur că deja văd progrese şi calitate în reportajele noastre. Avem ca scop să promovăm valorile şi principiile europene. Tinerii reporteri încearcă să realizeze buletine informative, care să reflecte evenimentele locale. Dar în proiect avem angajat şi un jurnalist cu experienţă în domeniu, care va realiza o emisiune legată de problemele locale şi un buletin informativ zilnic. La moment activăm în on-line, pe site-ul www.radiorezina.com. Ne bucurăm de susţinerea postului de radio din Şoldăneşti Impuls FM şi a săptămânalului CUVÂNTUL, care preiau respectiv emisiunea pentru tineri sau ştirile realizate de noi. Ne-au propus ajutor şi postul ELITA TV", spune Andrei Bordian.

Acum echipa Radio Rezina are o singură dorinţă: să găsească sponsori pentru a continua proiectul început şi să poată obţine propria frecvenţă. Au scris deja şi un al doilea proiect, în care îşi propun să înfiinţeze 10 posturi şcolare de radio.

"Radioulîmi dă energie, adesea uit şi să mănânc, măîncurajez singur cu fraze pozitive şi trăiesc cele mai frumoase emoţii cândîmi aud voceaîn eter. Apar, desigur, şi probleme, darîmpreună găsim soluţii. Seîntâmplă să fiu lăudat, chiar felicitat, dar şi criticat. Radioulîmi oferă o experienţă unică, poate şi o pregătire serioasă pentru viaţă. Vreau să-iîndemn pe toţi tinerii: nu renunţaţi la visul vostru! Acum e momentul să acţionaţi şi să vă realizaţi orice dorinţă, căci aliaţi vă sunt energia tinerească, entuziasmul, cunoştinţele şi tenacitatea",îşi defineşte crezul Andrei Bordian.