Indemnizaţiile primite ilegal vor trebui întoarse

  • 28 Iunie 2012, 16:36
  • Vizualizări: 1314
Indemnizaţiile primite ilegal vor trebui întoarse

None

Mamele care au revenit la serviciu din concediul de maternitate mai devreme şi nu au anunţat Casa Teritorială de Asigurări Sociale (CTAS) despre aceasta, iar între timp au beneficiat şi de salariu, şi de indemnizaţia de îngrijire a copilului, vor fi nevoite să ramburseze indemnizaţia de îngrijire a copilului, fiindcă aceşti bani au fost primiţi ilegal. Într-o astfel de situaţie s-a pomenit Dorina Muscul din Horjeşti, raionul Hânceşti, care a revenit la serviciu după trei luni de la naşterea fetiţei. Tânăra mămică primea o indemnizaţie de 300 de lei pentru îngrijirea copilului. Cum aceşti bani nu-i ajungeau nici pentru scutece, ea a fost nevoită să-şi lase copilul cu mama ei şi să se angajeze în localitatea vecină, Bălceana, ca profesoară de limba şi literatura română. Iar acum trebuie să ramburseze indemnizaţia primită de la stat şi în situaţia ei sunt ori se pot pomeni multe mame din republică.

Va trebui să întoarcă banii primiţi ilegal

Dorina susţine că a primit acea indemnizaţie mai mult de un an. Într-o zi însă a fost anunţată că trebuie să returneze statului aproape patru mii de lei, pe motiv că banii au fost primiţi ilegal, deoarece s-a angajat mai devreme la lucru şi nu a anunţat Casa Teritorială de Asigurări Sociale Hânceşti despre aceasta. Dorina este indignată, fiindcă asistentul social din sat ştia că s-a reangajat, dar nu a informat-o că nu mai are dreptul să beneficieze de acea indemnizaţie. Tânăra spune că atunci când a fost chemată la Casa Teritorială de Asigurări Sociale din Hânceşti, o angajată i-a spus că trebuia să anunţe autorităţile că a revenit la serviciu. „Mi s-a spus că atunci când am depus actele pentru a primi indemnizaţia socială, am semnat precum că mă oblig pe propria răspundere să informez CTAS dacă revin la serviciu mai devreme din concediul de maternitate. Nu îmi amintesc să fi semnat o astfel de declaraţie, însă responsabilii de la CTAS susţin că eu am semnat-o şi am fost anunţată şi verbal. Ce să fac, am început să achit în rate. Pentru greşeala celor de sus, plăteşte tot omul simplu", spune Dorina.

Iulia Ştefan, şefa Direcţiei calcul drepturi sociale a CTAS Hânceşti, a declarat că femeile, atunci când depun actele pentru a beneficia de indemnizaţie de îngrijire a copilului, sunt anunţate de CTAS că dacă îşi reiau activitatea, trebuie să informeze instituţia despre aceasta. „Ele semnează o declaraţie în care este specificat că dacă revin la serviciu mai devreme, se obligă să anunţe CTAS despre angajare. Nimeni nu semnează în locul lor", specifică Iulia Ştefan. Potrivit ei, dacă mamele stau toată perioada concediului de maternitate, primesc indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani pentru persoanele asigurate; iar pentru persoanele neasigurate, indemnizaţia va fi dată doar până la împlinirea vârstei de 1,5 ani a copilului.

În caz de nerambursare, mamele sunt acţionate în judecată

Reprezentanta CTAS Hânceşti confirmă că în raion sunt multe femei care s-au confruntat cu situaţia când trebuie să returneze statului sume mari de bani. Iulia Ştefan spune că unele femei se conformează şi achită aceşti bani, altele însă refuză, iar CTAS le acţionează în judecată.

Nicolae Rusu, directorul Casei Teritoriale de Asigurări Sociale din raionul Cantemir, afirmă însă că instituţia pe care o conduce nu a înregistrat cazuri când mamele să fie purtate prin instanţa de judecată din cauza neachitării datoriilor. „Şi în raionul nostru avem astfel de situaţii când mamele nu au anunţat că au revenit mai devreme în câmpul muncii, continuând să beneficieze de indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului. Am discutat cu beneficiarele, ele fiind conştiente că vina este doar a lor, iar banii urmează să fie returnaţi", spune Nicolae Rusu.

Directorul CTAS Cantemir menţionează că dreptul de a beneficia de indemnizaţia pentru îngrijirea copilului îl pierd şi alţi beneficiari, cum ar fi tatăl, rudele care şi-au luat concediu pentru îngrijirea copilului.

Directorul CTAS Cantemir spune că dacă suma este prea mare, iar beneficiarul nu o poate returna integral, atunci în baza unui proces-verbal, banii se rambursează în rate lunare, la Banca de Economii.

De ce indemnizaţia pentru îngrijirea copilului nu este sistată odată ce beneficiarul este angajat? Această întrebare o frământă pe Dorina Muscul şi, posibil, pe alte mame aflate în situaţii similare. Carolina Rotaru, reprezentanta Casei Naţionale de Asigurări Sociale (CNAS), răspunde: „Noi nu dispunem de o astfel de bază de date în care să se vadă dacă persoana s-a angajat la lucru, întrerupându-se astfel plata indemnizaţiilor pentru îngrijirea copilului", spune Carolina Rotaru. Potrivit unei note informative primită de la CNAS, după ce agenţii economici prezintă declaraţiile anuale ale persoanelor angajate, doar atunci se depistează dacă persoana a beneficiat de salariu şi de indemnizaţie pentru îngrijirea copilului. La moment, nu se ştie câte persoane în anul 2011 au beneficiat de salariu şi de acea indemnizaţie, deoarece data limită de prezentare de către agenţii economici a declaraţiilor anuale a persoanelor asigurate a fost 25 aprilie 2012, iar informaţia pentru 2011 este în procesare.

Elena Căpăţină, şefa Serviciului de Presă al Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, spune că nu este în competenţa Ministerului Muncii de a forma o astfel de bază de date pentru CNAS. „Ministerul Muncii se ocupă doar de elaborarea politicilor sociale, iar Casa Naţională de Asigurări Sociale este o instituţie publică autonomă, ce administrează şi gestionează sistemul public de asigurări sociale. Instituţia trebuie să se ocupe de formarea unei astfel de baze de date", conchide Elena Căpăţină.

Lilia Zaharia, Asociaţia Presei Independente