”Ieftin şi bun nu există!”

  • 3 Septembrie 2015, 19:56
  • Vizualizări: 1181
”Ieftin şi bun nu există!”

În imagine: Fiodor Cibotari (în dreapta), a invitat doritorii să viziteze pepiniera sa, unde, împreună cu angajatele care lucrau în acea zi pe plantaţie şi cu vicepreşedintele raionului Ilie Rabii, au răspuns la toate întrebările oaspeţilor

În contextul informaţiilor prezentate de către Mi-nisterul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Procuratura Generală a investigat legalitatea înfiinţării plantaţiilor de coacăz şi acordarea subvenţiilor pentru aceste tipuri de investiţii. Drept rezultat au fost constatate abuzuri comise de producători de material semincer autohton şi funcţionari ai Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), care au eliberat certificate în baza unor date eronate privind categoria biologică şi starea fitosanitară a soiurilor de coacăz, prin întocmirea unor rapoarte fictive de analiză a calităţii exterioare.

Urmare a controlului efectuat de către reprezentanţii Procuraturii Generale şi AIPA, după 6 luni de la înfiinţarea plantaţiilor, s-a constatat că o mare parte din plantaţiile multianuale de coacăz s-au uscat, deși agenţii economici le îngrijeau bine (efectuau irigarea acestora, utilizau fertilizanţi, substanţele fitosanitare contra bolilor şi dăunătorilor, etc.), cauza fiind necores-punderea tehnică a soiurilor de coacăz comercializate.

 

Astfel, în anul curent, Procuratura Generală a dispus pornirea a cinci cauze penale pentru săvârşirea de către producătorii de material săditor a infracţiunilor de excrocherie, abuz de serviciu şi confecţionarea, deţinerea sau folosirea documentelor oficiale false.

Cazurile susmenționate, dar și mai multe pretenții legate de calitatea materialului săditor au constituit tema unui seminar organizat de către Direcția Agricultură şi Alimentaţie Orhei cu producătorii de material săditor de la Jora-de-Mijloc. La el au participat Anatolie Iațișin, șeful Direcției Agricultură, Eugenia Ivanov, specialistă pentru sănătatea plantelor şi Serghei Caraman, specialist pentru carantina fitosanitară la Direcţia pentru Siguranţa Alimentelor Orhei, şi Ilie Rabii, vicepreședintele raionului Orhei, alţi specialişti în domeniu.

 

În opinia participanţilor, întrunirea a fost destul de utilă atât graţie informaţiilor puse la dispoziţia producătorilor, cât şi schimbului de experienţă, problemelor actuale abordate.

Eugenia Ivanov, specialistă pentru sănătatea plantelor la Direcţia pentru Siguranţa Alimentelor Orhei: ”Odată cu intrarea în vigoare a Hotărârii Guvernului nr. 415 din 21 iulie 2013, care prevede necesitatea controlului și certificarea materialului săditor, și-au pierdut actualitatea alte acte normative anterioare. Noul document dictează respectarea mai multor rigori care țin de calitatea plantațiilor de portaltoi și de altoi, a semințelor de fructe care urmează să fie plantate. Certificarea materialului săditor se efectuează de către Direcţia pentru Siguranţa Alimentelor Orhei (DSAO). La moment în raionul nostru asemenea certificate deţin 37 de producători. Cel care procură material săditor trebuie să solicite de la vânzător și certificatul de calitate a materialului.

Serghei Caraman, specialist pentru carantina fitosanitară al DSAO: "Conform Hotărârii nr. 415, unele restricții ţin de activitatea noastră. În perioada de vegetație inspectorul de carantină monitorizează vizual pepiniera, identifică suprafețele îmburuieni-te, unde sunt condiții propice pentru dezvoltarea virușilor şi intervine cu recomandările respective. De regulă, înainte de livrarea puieților inspectorul selectează probele, câte 10 pomi de fiecare soi, pe care le prezentăm laboratorului acreditat de la Chișinău, unde sunt efectuate investigațiile de rigoare pentru depistarea virușilor, bacteriilor și ciupercilor, a semințelor de buruieni, toate contraindicate în cazul exportului puieţilor peste hotare. După ce primește analizele de investigare, agentul economic care dorește să exporte producția dată trebuie să prezinte la Direcţia pentru Siguranţa Alimentelor Orhei contractul cu agentul economic care trebuie să procure marfa. Numai având documentele respective este posibil exportul de material săditor. Până acum noi nu am avut probleme cu agenţii economici producători de material săditor de la Jora-de-Mij-loc. Drept că deocamdată exportă puieţi numai SRL ”Rusmiliud”.

Apropo, cei care prevăd creşterea materialului săditor pentru export trebuie să atragă o atenţie deosebită îngrijirii sectoarelor de pepinieră în ce privește combaterea bacteriilor, virușilor, să aibă grijă ca şi în jurul sectoarelor pe un perimetru de 250 de metri să fie ordine exemplară.

Mihai Savin, liderul SRL „Rusmiliud”: Bineînțeles, noi am dori ca în procedura de monitorizare şi certificare a plantaţiilor să fie cât mai puţină birocraţie. La trecerea graniţei cu România situația este clară: se iau până la treizeci de puieți din fiecare partidă, iar peste pat-ru zile primeşti rezultatul. Ulterior cu aceste certificate poți traversa orice graniță a țărilor din UE. Dar ar fi bine ca noi să avem laboratorul respectiv, ca să nu mai suportăm un control repetat la frontieră.

Victor Crudu, specia-list la Direcţia pentru Securitatea Alimentelor Orhei: Noi trebuie să ţinem cont și de alte situații. Materialul săditor procurat de la un producător cu autorizații și certificatele respective este calitativ. Dar cumpărătorul îl plantează pe un teren nepregătit, sau pe care au fost cultivaţi premărgători contraindicaţi, nu s-au efectuat tratamentele de rigoare cu fungicide și insecticide. În asemenea cazuri este clar că plantaţia dată nu se va dezvolta normal.

Anatolie Iațișin, șeful Direcției Agricultură şi Alimentaţie Orhei: De fapt, noi nu avem pretenţii faţă de marii producători de material săditor, în aceste gospodării este prea riscant să nu respecţi tehnologiile. Probleme, de regulă, apar în gospodăriile mici, cu pepiniere de câteva hecta-re, unde se întâmplă că se încurcă soiurile, calitatea materialului săditor lasă de dorit, lucruri ce dau naştere la multe plângeri, litigii economice.

Claudia Savin, contabilă în SRL ”Rusmiliud”: Pieţele din regiunea Orhei şi nu numai sunt pline cu fel de fel de puieţi crescuţi nu se ştie unde, în ce condiţii, fără certificate de calitate şi comercializaţi la preţuri mai mici decât cele reale. Dacă respectivii nu ar fi admişi pe piaţă în cazul că nu dispun de documentele necesare, dacă cumpărătorii nu ar procura pomi fără certificatul de calitate, aceştea ar dispărea de la sine. Din păcate, autoritățile şi serviciile de resort nu-şi prea dau interesul, iar cumpărătorii se bucură să economisească acolo câţiva lei, procurând mâţa-n sac, iar peste câţiva ani să se convingă că totul a fost în zadar. Ieftin și bun, de fapt, nu există, mai ales în domeniul nostru.

Fiodor Cibotari, prop-rietar de pepinieră: Unii agenţi economici care au procurat de la noi partide mari de puieţi, după un an de la plantare se plângeau că o bună parte din copăcei s-au uscat. La întrebarea ce fungicide au folosit, drept răspuns auzeam fie că nu i-au tratat deloc, fie că au folosit nişte chimicale din cele mai ieftine şi accesibile pentru ei, uitând că pepinieritul demult nu mai este un domeniu al amatorilor, că recomandările şi instrucţiunile savanților trebuie respectate întocmai.

Victor Melnic, proprietar de pepinieră: Producem material săditor de calitate normală şi asta confruntându-ne cu probleme serioase. În primul rând, relațiile cu Institutul de Pomicultură și Viticultură nu mai sunt cele de altă dată, pentru că institutul nu-i finanţat conform necesităţilor. În al doilea rând, azi de producerea materialului săditor se ocupă cui nu-i este lene. Pe de altă parte, încă nu toţi dintre cei care doresc să planteze o livadă ştiu că ar trebui să aibă măcar nişte studii medii speciale în agronomie, ca să ştie ce să facă mai departe cu pomii plantaţi.

Fiodor Cibotari: Noi putem să explicăm pe viu ce înseamnă să produci material săditor de calitate: avem tot setul de mostre de material genetic; livezi și sectoare de mindal pentru piersic, pomi de cais devirozați crescuți în vitro la Institutul de Pomicultură și Viticultură. Pentru portaltoi avem livezi de cais și de corcoduș. S-a intâmplat că numai un pom de corcoduș l-am depistat cu viroze. Acesta putea să fie infectat în timpul înfloririi de o albină care a vizitat un pom bolnav. Dacă nu se va întrema, vom fi nevoiți să-l defrișăm. Adică, pomii care-i folosim ca altoi și portaltoi îi testăm. Procedura necesită cheltuieli suplimentare, dar nu avem încotro. Apropo, portaltoiul nevirozat l-am adus din Germania, plătind preţuri solide. Testările au loc anual, în permanenţă suntem monitorizaţi de specialiștii Institutului de Pomicultură și Viticultură.

Și încă ceva. Este foarte important să ştim, că şi distribuitorii de preparate chimice pentru agricultură trebuie să dispună de autorizări, iar preparatele comercializate să fie testate și omologate în țara noastră. Anul trecut noi şi alte gospodării din zona de nord am avut probleme mari din cauza focului bacterian care a afectat multe plantaţii. Boala a fost stopată cu mare greu anume de atâta că nu am avut un preparat omologat care să acţioneze normal.

Ilie Rabii, vicepre-ședintele raionului Orhei: Seminarul de azi și-a atins scopurile. Vom elabora un șir de măsuri menite să protejeze şi să ajute producătorii de material săditor, dar și să contribuie la promovarea în continuare a agriculturii performante. Pentru a ne mişca înainte trebuie să schimbăm atitudini şi mentalități. Asemenea întruniri, cred eu, contribuie la dezvoltarea agriculturii.

Material pregătit de colaboratorii Consiliului Raional Orhei