Fraţii Berliba şi afacerea lor de succes

  • 18 Septembrie 2014, 16:36
  • Vizualizări: 1943
Fraţii Berliba şi afacerea lor de succes

Fraţii Nicolae şi Iurie Berliba din Brănzeni de câţiva ani se ocupă cu creşterea păsărilor. Între timp s-au evidenţiat prin hărnicie, ambiţie, capacitatea de a învăţa mereu ceva nou. Cu resursele proprii fraţii Berliba au reconstruit pentru ferma lor de păsări o încăpere amplasată în afara satului, dotând-o cu utilajul necesar

 

Începutul a fost anevoios. Nu aveau nici cunoştinţe suficiente, nici experienţă în domeniu, lucru care i-a făcut să apeleze la Nina Sârbu, consultant local al Agenţiei Naţionale de Dezvoltare Ruală (ACSA)din Brânzeni. Dumneaei i-a ajutat să găsească literatura de profil, le-a oferit mai multă informaţie despre experienţa înaintată privind crearea condiţiilor optime de creştere a păsărilor, gestionarea afacerii etc.

Înainte de a începe afacerea au studiat minuţios şi cerinţele pieţii din regiune, ajungând la concluzia că de mare căutare se bucură mai ales puietul avicol. Reieşind din aceasta, au procurat şi montat utilaj tehnologic ce asigură alimentarea şi adăparea mecanizată a puilor, aplicarea unor tehnologii moderne de întreţinere, care să asigure o dezvoltare bună a păsărilor.

Acum, când afacerea este pusă deja pe picioare, fraţii ajută şi altor fermieri, împărtăşindu-le experienţa. Recent, cu suportul ACSA, la întreprinderea fraţilor Berliba a avut loc un seminar pentru fermierii din localitate şi satele vecine. Alături de gazde, profesorul universitar Victor Putin a vorbit despre importanţa menţinerii regimului de alimentare prin completarea raţionului cu produsele necesare, respectarea regimului de vaccinare, condiţiilor sanitare etc. Dumnealor au venit cu argumente şi dovezi concrete că întreţinerea păsărilor în ferme cu regim închis este o modalitate eficientă de a înregistra succese stabile în creşterea păsărilor.

Larisa Corman