Din neamul Anestiade sunt şi agricultori, nu numai medici

  • 14 Decembrie 2012, 02:40
  • Vizualizări: 2869
Din neamul Anestiade sunt  şi agricultori, nu numai medici

None

Aliona Anestiade şi Dumitru Ţuţuianu de la Sărătenii Vechi, raionul Teleneşti sunt, de fapt, unii dintre cei mai tineri protagonişti ai acestei rubrici. Acum cinci ani ea, studentă la Economie, el, tânăr venit în căutarea unui loc de muncă la Chişinău, au decis să-şi unească destinele. Una din primele sarcini pe care şi-au propus-o era să câştige bani pentru un apartament la oraş şi să-şi continue împreună studiile. Dar nu-i cum vrea omul, dar cum orânduieşte Domnul.

Criza economică i-a lăsat fără muncă pe cei doi tineri în Italia şi ei s-au întors acasă. Nu au disperat. Sfătuiţi de rude şi cu sprijinul fratelui Alionei, Boris, ei au decis să procure tehnică agricolă şi pământ la Sărătenii Vechi, baştina Alionei şi să se facă fermieri.

Tehnica agricolă a celor doi tineri se află în teritoriul fostului parc auto al fostei gospodării agricole de la Sărătenii Vechi, adus în ordine de noii stăpâni. Este vorba de un tractor Bielarusi şi o camionetă Mercedes, câteva pluguri şi semănători, două agregate de balotat fân: unul de marca Klaas, care face baloturi în ruloane îmbrăcare într-o reţea de plastic, celălat - de producţie bielorusă, care presează baloturi obişnuite.

Nu am putut să nu-i spun Alionei că neamul ei, celebru în ţară şi în lume, este mai mult cunoscut şi asociat cu medicina şi că este oarecum neobişnuit să vedem un Anestiade preocupat de tehnică agricolă şi pământ.

„Nu numai medicina ne caracterizează, mi-a răspuns Aliona. Cristofor Anestiade, tată a opt copii şi străbunicul nostru a fost şi unul dintre primii prestatori de servicii în agricultură în perioada interbelică, avea moară şi fabrică de ulei, una sau două maşini de treierat, cu care oferea servicii agricole ţăranilor. Şi apoi nu toţi Anestiade au ales medicina ca profesie – sunt între noi şi profesori, şi agronomi, şi economişti. Tata, Constantin, născut în 1948, a lucrat toata viaţa mecanizator la Sărăteni”, a concretizat Aliona.

Tot sfătuiţi de părinţi şi ajutaţi de fratele Boris, tinerii au mai procurat 20 de hectare de pământ, pe care au semănat porumb, grâu şi floarea-soarelui. Anul agricol curent a fost unul anevoioş, dar antreprenorii noştri nu au disperat. În toamnă au semănat o parte din terenuri cu grâu, care acum bucură ochiul.dumitru a prestat servicii fermierilor din mai multe sate, balotând fân.

Aliona spune că au ales agricultura şi nu comerţul sau alt domeniu de activitate pentru că în acest sector tinerii au, la moment, cele mai mari posibilităţi de a dezvolta o afacere. Da, probleme sunt. Dar de pâine şi la pâine au nevoie toţi, în permanenţă.

„Sunt de la sudul Moldovei, spune Dumitru. Când am întâlnit-o pe Aliona şi mi-a spus din ce neam este, parcă a trecut un fulger prin mine – aş putea oare să fiu alături de acest neam atât de cunoscut în Moldova? m-am gândit. Dar, am înţeles repede că sunt oameni simpli, că oricine din ei şi-a făcut drum în viaţă prin puterea cugetului şi prin muncă asiduă. Nu am putut să nu-i îndrăgesc şi să nu devin parte din familia lor”.

Ziua Lucrătorului din agricutură a fost pentru ei şi prima sărbătoare a breslei pe care au îmbrăţişat-o şi pe care au marcat-o cugetând asupra celor ce nu le-a reuşit în primul lor an de activitate, pentru a găsi soluţii mai eficiente în anul agricol care vine.

Text şi foto Ion Cernei