Din deşeuri - combustibilul viitorului şi un business profitabil

  • 28 Iunie 2012, 16:35
  • Vizualizări: 3074
Din deşeuri - combustibilul viitorului şi un business profitabil

None

Intrând la început de februarie la un training organizat de Secţia Economie a Consiliului raional Teleneşti pentru tinerii antreprenori din raion, am surprins o scenă antrenantă: unul din participanţi vorbea foarte inspirat despre afacerea sa, în acelaşi timp umplând colile de hârtie prinse de un panou cu formule şi calcule, iar sala îl urmărea cu mare atenţie.

Cel de la tablă se numea Iurie Roşca din Ţânţăreni, are 38 de ani şi povestea despre afacerea sa. Întors nu demult de la câştig din Irlanda, dânsul şi-a iniţiat la baştină o afacere - producerea brichetelor din coajă de floarea soarelui, rumeguş, paie, vreascuri şi chiar frunze uscate. Adică din resturi vegetale, cu care de cele mai multe ori nu ştim ce să facem şi care, de fapt, pentru republica noastră sunt combustibilul viitorului, mult mai ieftin şi mai ecologic decât cărbunele şi gazele naturale pe care le importăm cu atâtea probleme.

Ulterior, în sat, am văzut maşina care produce aceste brichete: un agregat care aminteşte o râşniţă mecanică enormă, cu o pâlnie, unde torni materia primă, iar în partea de jos se află presa propriu-zisă, capabilă să producă o tonă de brichete pe oră.

Iurie mi-a povestit că, fiind la muncă în Irlanda, s-a angajat la o întreprindere unde se tăia cherestea. Patronul l-a pus la maşina de făcut brichete. Întreprinderea lucra în două schimburi şi producea foarte mult rumeguş. Brichetele erau puse în saci, care erau clădiţi într-un depozit. Într-o lună producea peste 300 de tone de brichete.

„Mi-am zis că, revenind acasă, va trebui să pornesc o asemenea afacere, pentru că la noi este multă materie primă, care fie că se aruncă la gunoi ori i se dă foc, fie că este folosită, dar cu mari greutăţi. Aşa am şi făcut", a spus Iurie. Precizând că a început afacerea împreună cu finul său, Igor Griţeniuc, astă iarnă. Utilajul care include un mărunţitor mecanic şi presa le-a adus din Polonia.Un timp aceştea au lucrat la Ţânţăreni, iar nu demult au mutat utilajul la Bălţi, mai aproape de fabrica de uleiuri, de unde procură cojile de la seminţe.

„Primul beneficiar al producţiei noastre a fost chiar mama mea, care s-a uitat cam cu bănuială la brichete. Dar când a văzut cum ard şi ce temperatură dau, s-a bucurat", spune Iurie, precizând că valoarea energetică a unei tone de brichete este egală cu cea asigurată de cinci metri steri de lemne. Cea mai calorică este bricheta care conţine coajă de răsărită şi rumeguş de conifere. Aceasta arde practic fără să lase fum şi funingine".

În viitor tinerii întreprinzători preconizează să achiziţioneze materie primă şi de la populaţie,

Întreprinderea lui Iurie a încheiat deja mai multe contracte cu instituţii bugetare din cinci raioanele din zona de nord a republicii de asigurare cu brichete. La moment lucrează patru oameni, peste câteva luni antreprenorul prevede să mai aducă o presă, tot din Polonia, ceea ce va permite deschiderea încă a câteva locuri de muncă.

Ion Cernei