Despre suptul la două vaci şi reputaţia pierdută

  • 23 Iunie 2016, 13:06
  • Vizualizări: 1205
Despre suptul la două vaci şi reputaţia pierdută

Primarul orașului Orhei, Ilan Șor a fost ales președintele Partidului „Ravnopravie”, condusă anterior de Valeri Klimenco, preşedintele Congresului comunităţilor ruse din Moldova.

Până nu demult elita şi majoritatea populaţiei din oraşul şi raionul Orhei se recomandau sus şi tare ca reprezentanţi ai citadelei românismului şi renaşterii naţionale din Basarabia. Evenimentele care se perindă aici de la un timp însă lasă nişte impresii dezolante şi duplicitare. Fiţi de acord, stimaţi cititori, e greu să-i înţelegi pe mai mulţi aşa-numiţi lideri ai mişcării naţionale din Orhei, care sâmbăta se erijează în togă de mari patrioţi şi promotori ai românismului, iar duminică defilează mândri cu panglica Sf. Gheorghe la piept, înghesuindu-se mai aproape de noua administraţie a oraşului şi liderii mişcării ”Ravnopravie”, care doar într-o săptămână (!?) a pus stăpânire pe oraş, dar în mare parte şi pe raionul Orhei.

Opinia publică foarte des este bombardată cu fel de fel de comunicate de presă ale Primăriei lui Şor despre performanţe înregistrate de noua administraţie: stadioane construite, parcuri amenajate, transport gratuit pentru pensionari, magazine sociale, etc. Nici într-un comunicat însă nu se precizează din ce surse se fac acestea. Am încercat să concretizăm informaţia, ca să promovăm experienţa administraţei Şor şi către alte primării, să înveţe lumea pe exemple concrete cum pe timp de criză se poate administra cu succes o localitate. Solicitarea noastră a rămas fără răspuns. Iar un primar din raionul Rezina îmi lămurea situaţia foarte simplu: ca să poţi face ceea ce face Şor trebuie mai întâi să fii administrator al unor bănci şi să te bucuri de susţinerea la Palat de care se bucură Şor. "Acumulând la Chişinău atâtea sute de milioane de valută, ce-l costă pe dânsul să arunce câteva milioane de lei orheienilor?", spunea primarul din raionul Rezina.

Anul trecut, la începutul lunii iulie, portalul www.radioorhei.info, publicând rezultatele unui chestionar al vizitatorilor săi, preciza: 53% din cei chestionaţi au răspuns că alegerea lui Ilan Şor şi consilierilor “Ravnopravie” la cârma Orheiului îi întristează, 37% - că îi bucură, iar 9 % au răspuns că îi lasă indiferenţi. Care-i situaţia reală la moment nu se ştie. Dar dacă nimeni nu protestează, înseamnă că laptele de la vaca actualei administraţii le este prielnic orheienilor.

Eu personal niciodată n-aş fi crezut că un oraş poate fi cumpărat atât de ieftin. Acum cred, dar nu pot înţelege această metamorfoză. Or, suptul la două vaci este, totuşi, o chestie absolut vremelnică. Reputaţia contează. Iar dacă nu-i demnitate, nici reputaţie nu este.

 

 

Tudor Iaşcenco