Corupţia cum o văd copiii

  • 22 Aprilie 2016, 19:56
  • Vizualizări: 1499
Corupţia cum o văd copiii

Corupţia a penetrat toate domeniile vieţii din Republica Moldova. La noi chiar şi boschetarii dau mită. Aşa consideră discipolii Şcolii de Arte Plastice din Şoldăneşti, care au redat fenomenul corupţiei prin desene, participând la un concurs republican pe această temă. Dumitru Rogac şi Cristina Pânzari, ambii din Şoldăneşti, s-au clasat pe locul întâi, alegându-se cu diplome şi câte o tabletă.

„Hora din Moldova” şi „Legea în acţiune” sunt titlurile desenelor, care au fost apreciate cu premii la concursul republican „Caravana integrităţii. Tinerii sfidează corupţia”. Elevii spun că au muncit cu dăruire nu doar cât priveşte partea tehnică a tablourilor, ci au avut grijă să se informeze referitor la fenomenul corupţiei, metode de dezrădăcinare a ei.

Dumitru Rogac, elev în clasa a XII-a, ne-a spus că a participat la concurs cu interes şi o deosebită plăcere. Nu acceptă corupţia sub nicio formă nici Cristina Pânzari, o tânără care-şi face studiile la LT „Ştefan cel Mare”. După lecţii, domnişoara vine la Şcoala de Arte Plastice. Aici, spune ea, timp de trei ore se relaxează desenând.

Concursul cu tema anticorupţiei a intrigat-o pe Cristina. Chiar dacă a avut mai multe idei, „Legea în acţiune” i s-a părut tinerei cel mai bun titlu pentru lucrarea sa.

Corupţia în Moldova a fost ilustrată prin desene şi de către alţi discipoli ai Şcolii de Arte Pastice din Şoldăneşti. Unii din ei au avut curajul să picteze miniştri şi parlamentari, imaginile cărora le-ar fi văzut în buletinele de ştiri de la televizor.

Chiar dacă au revenit acasă cu menţiuni speciale, directorul Iurie Durnea crede că lucrările tinerilor din Şoldăneşti nu ar fi fost apreciate la justa valoare.

Şcoala de Arte Plastice Şoldăneşti a fost înfiinţată în anul 1985. După o pauză de un deceniu, cât şcoala nu a funcţionat, în 2010, instituţia şi-a reluat activitatea. Actualmente, aici îşi fac studiile 60 de copii din diferite localităţi ale raionului. Anual, aceştia participă la multiple concursuri republicane, alegându-se cu diplome şi premii.

 

Materialul a fost realizat în cadrul proiectului "Consolidarea independenţei în mediile de comunicare din Moldova", implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în colaborare cu Internews.

 

Natalia Rotari