Coptură cu mere

  • 3 Septembrie 2015, 20:03
  • Vizualizări: 1239
Coptură cu mere

Vreau să propun pentru concurs o prăjitură care se poate prepara fără mari dificultăţi, este ieftină şi poate înfrumuseţa orice masă de sărbătoare.

Pentru aluat avem nevoie de: 500 g făină, 150 g untură, 1 ou întreg, 2-3 linguri de smântână, 100 g zahăr, 1 praf de copt, 1 pliculeţ zahăr vanilinat, puţină apă (dacă aluatul cere).

Pentru umplutură: 1,5 - 2 kg de mere, date pe răzătoare cu tot cu coajă sau mixate în combină, doar curăţate de cotor), câteva linguri de zahăr de pus pe merele răzuite, după gust, în dependenţă de cât de dulci sunt merele, scorţişoară după gust (se poate şi fără), câteva linguri de griş, zahăr pudră pentru ornat prăjitura.

Mod de preparare

Se freacă făina cu untura moale (la temperatura camerei), apoi se adaugă restul ingredientelor şi se frământă un aluat omogen. Aluatul se pune la rece pe o oră sau două. Între timp se pregăteşte umplutura.

Merele se dau pe răzătoarea cu găuri mari ori se toacă în combina electrică, se pun într-o tigaie cu un pic de zahăr pâna se înmoaie. Se adaugă scorţişoara şi se lasă să se răcească.

Aluatul se împarte în două bile. Se întinde o foaie, se pune în tavă, se presară un strat (câteva linguri) de griş, se repartizează umplutura de mere.

Se întinde şi cealaltă foaie, se aşează peste mere, se apasă puţin să se plieze şi se înţeapă din loc în loc cu furculiţa.

Se dă la cuptorul preîncălzit la 180° timp de 45-60 min. Se verifică să nu se ardă deasupra. După ce se scoate din cuptor se presară cu zahăr pudră.

În loc de mere se pot folosi oricare alte fructe sau brânză dulce, dovleac.

Natalia Jeandey