Copii alimentaţi pe sponci

  • 24 Iunie 2016, 15:36
  • Vizualizări: 1632
Copii alimentaţi pe sponci

Lipsa meniului, insuficienţă de fructe şi legume şi frigiderul aproape gol. Aşa arată bucătăria şi depozitul Grădiniţei de copii din satul Curătura, raionul Şoldăneşti. Situaţia dată a fost depistată de angajaţii Centrului raional de Sănătate Publică. Aceştia susţin că atare stări de lucruri pot fi constatate în mai multe instituţii de educaţie din raion.

Deşi era trecut de ora 9 şi 30 de minute, la instituţia preşcolară din Curătura încă nu era întocmit meniul alimentar. Din cei 15 copii înscrişi pe listă, în grupe erau doar 8. Nici directoarea nu era la locul de muncă. Una din angajate ne-a spus că şefa ar fi plecată la primărie. În lipsa conducătoarei, o educatoare ne-a arătat un meniu care era datat cu... ziua de duminică. Fiind întrebată de Liuba Sandic, asistentă a medicului igie-nist de la Centrul de Sănătate Publică Şoldăneşti, ce bucate vor găti pentru copii şi unde sunt produsele alimentare, Cristina Poianschi, ajutoarea bucătăresei, a spus că încă nu le-au fost eliberate cele necesare. Potrivit meniului prezentat, la prânz preşcolarii urmau să aibă ciorbă de legume. Bucătăreasa a arătat spre o cutie, în care erau mai puţin de 10 cartofi. Conform normelor sanitare, pentru zece copii ar fi nevoie de 2 kg de cartofi pentru ciorbă.

La Curatura nu-şi puteau aminti cât de frecvent copiii sunt alimentaţi cu peşte şi carne. Potrivit informaţiei oferite la Centrul de Sănătate Publică, picii de la Curatura primesc doar 70 la sută din legumele şi carnea cuvenite conform normativelor.

Se confruntă cu probleme şi angajaţii de la grădiniţa din satul Alcedar. Aici nu este frigider. Congelatorul pe care îl are instituţia funcţionează doar în regimul în care îngheaţă toate produsele. În plus, acesta este de capacitate mică. Ce ţine de alimentaţie, directoarea grădiniţei a menţionat, că monitorizează cu stricteţe regimul alimentar al copiilor şi îi hrăneşte doar cu produse sănătoase. Totuşi, responsabilii de la Centrul de Sănătate insistă că şi copiii de la Alcedar simt deficitul de fructe, legume şi lactate.

În acest context, şi directoarea grădiniţei de copii din satul Poiana a recunoscut, că preşcolarii nu primesc necesarul de vitamine şi minerale. Dânsa insistă că întocmesc meniul reieşind din normele fiziologice recomandate de medici dar, oricum, pe masa copiilor ajung produse mai puţin sănătoase.

Specialiştii de la Centrul de Sănătate Publică Şoldăneşti menţionează, că aproape în toate instituţiile preşcolare din raion copiii nu primesc la masă norma fiziologică de consum recomandată de medici. În multe instituţii încă mai sunt serviţi crenvurşti, iaurt şi alte produse alimentare nesănătoase. În ansamblu pe raion, instituţiile preşcolare sunt aprovizionate cu legume, cartofi, ouă, lactate şi carne doar în proporţie de aproximativ 60 la sută din necesar.

E mai dificilă starea de lucruri privind aprovizionarea cu produse alimentare a elevilor din şcolile raionului. Aceştia au beneficiat doar de a treia parte din cantitatea cuvenită de cartofi, legume, ouă şi produse lactate.

Solicitaţi să comenteze situaţia creată, mai mulţi conducători ai instituţiilor de învăţământ au invocat dificultăţile în livrarea ritmică a produselor, dar şi lipsa finanţelor necesare.

Material realizat în cadrul proiectului "Consolidarea independenţei în mediile de comunicare din Moldova", implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în colaborare cu Internews.

Natalia Rotari