Chiftele de năut ca în muntele Atos

  • 12 Noiembrie 2015, 17:35
  • Vizualizări: 1637
Chiftele de năut ca în muntele Atos

Mănăstirea Hirova, din Nicolăeuca, raionul Orhei, a fost întemeiată ca mănăstire de

călugăriţe în anul 1805, pe locul unui schit de călugări părăsit. Mănăstirea este închisă în

anul 1959, dar maicile rămân în căsuțele lor şi lucrează în colhozul din localitate. Timp de

30 de ani ele au privit neputincioase cum bisericile le-au fost transformate în depozite,

străduindu-se totodată să păstreze tradiţiile şi obiceiurile mănăstireşti.

Cele peste 40 de maici au trăit o mare bucurie în februarie 1990 când, după o reparaţie care

a durat doi ani, Biserica "Sfântul Nicolae" a fost redeschisă. Tot din 1990 maica Eroida Bârcă

este stareța acestui locaș.

Reţeta pe care ne-a oferit-o pentru concurs a fost adusă de la mănăstirea Simonopetra din

Muntele Athos din Grecia în perioada interbelică de unul din pelerini. ”Orice rețetă adusă de la

Athos a fost acceptată de noi cu nespusă bucurie or, nicăieri decât la Athos nu au fost create

cele mai simple și mai sănătoase feluri de mâncare. Omenirea, aflată în căutarea răspunsurilor

pentru o viaţă sănătoasă, trebuie să-și îndrepte atenţia către aşa-numita dietă mănăstirească,

fiindcă s-a constatat că monahii de la Athos sunt cei mai sănătoşi oameni din lume, explicaţia

acestui fapt fiind şi tipul de alimentaţie mediteranean, adaptat la tipicul mănăstiresc ortodox,

consideră maica Eroida.

E o rețetă simplă, de post, de cinstire și de doliu. Aveţi trebuință de: 500 g năut boabe, 4

căţei de usturoi, o ceapă mare, o legătură de pătrunjel, o linguriţă de seminţe de chimen, 150 g

făină, piper, ulei şi, dacă nu e post - două ouă.

Puneţi la înmuiat boabele de năut timp de 12 ore, schimbând apa de cel puţin trei ori.

Fierbeţi apoi năutul cu apă multă timp de 2,5 -3 ore. Puneţi-le într-o strecurătoare, lasaţi-le la

scurs, apoi pasaţi-le prin strecurătoare sau frecaţi-le în piuă, adunând şi aruncând cojile de năut

care se separă. Adăugaţi usturoiul zdrobit, ceapa tăiată foarte mărunt, pătrunjelul tăiat de

asemenea mărunt, chimenul măcinat, făina şi piperul. În afara postului se încorporează ouăle,

obţinându-se un aluat care se dă la rece pentru 15-20 de minute. Se modelează chiftele de

dimensiunea dorită, care se prăjesc în ulei încins.

Pentru conformitate: Ion Cernei