Cel mai activ primar în a. 2014

  • 5 Februarie 2015, 22:25
  • Vizualizări: 1130
Cel mai activ primar în a. 2014

Pe 30 ianuarie c. redacţia săptămânalului CUVÂNTUL, alături de reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, sectorului economic şi societăţii civile din raioanele Orhei, Rezina, Şoldăneşti şi Teleneşti a omagiat laureaţii a trei concursuri tradiţionale, desfăşurate în anul 2014 sub egida ziarului: Cel mai activ primar/consilier local; Tânărul anului 2014 şi Faptele noastre ne fac ceea ce suntem.

Participanţii la concursul Cel mai activ primar/consilier local au fost propuşi de cetăţenii din teritoriu, cititori ai CUVÂNTUL-ui, care ne-au scris despre faptele respectivilor, pentru care ar merita titlul. Ziariştii noştri au mers în teritoriu, au verificat autenticitatea scrisorilor/autorilor propunerilor, au discutat cu alţi membri ai comunităţilor, lideri de opinie, reprezentanţi ai mediului economic, sectorului asociativ şi au pregătit articolul respectiv pentru tipar. Subliniem: în concurs s-au încadrat exclusiv persoanele înaintate (în scris) de grupuri de cetăţeni din localităţile lor, iar redacţia a respectat principiul neutralităţii şi a căutat să reflecte echidistant activitatea fiecărui primar/consilier propus. Ne-a bucurat faptul, că deseori pe marginea acestor subiecte în paginile ziarului s-au desfăşurat discuţii controversate.

La sfârşitul anului un juriu special a analizat articolele din ziar, prestaţia protagoniştilor şi a desemnat laureaţii. Scopul concursului este de a îmbunătăţi relaţiile dintre comunităţi şi autorităţile publice locale, implicarea cât mai cointeresată a cetăţenilor în procesul decizional şi aprecierea obiectivă a activităţii aleşilor poporului. Noi, echipa redacţiei, nu am căutat la culoarea politică a candidaţilor în concurs, de regulă în articole evităm să indicăm apartenenţa de partid a respectivilor or, după cum remarca un protagonist din acest serial, „primarul ales este al comunităţii, nu al partidului”.

 

Laureaţi ai concursului Cel mai activ primar/consilier local

ediţia anului 2014 au fost declaraţi:

Raionul Orhei:

Dumitru Croitor, primarul s. Nicolăeuca, articolul După 40 de ani în APL mai e loc de afirmare, nr. 22 din 6 iunie.

Alexei Cojocaru, primarul s. Mitoc, articolul Satul avea nevoie de schimbări, nr. 35 din 19 septembrie.

Ion Stăvilă, consilier local în comuna Ciocâlteni, articolul Activismul civic, o stare a sufletului medicului Ion Stăvilă, nr. 46 din 5 decembrie.

Raionul Rezina:

Mihai Mârzenco, primarul s. Mateuţi, articolul Omul care a adus la Mateuţi multe schimbări pozitive, nr. 11 din 14 martie.

Dorel Iurcu, primarul com. Horodişte, articolul Faptele şi şansele primarului, nr. 31din 22 august.

 

 

Raionul Şoldăneşti:

Victor Grosu, primarul com. Dobruşa, articolul Primarul nostru are un spirit de gospodar deosebit, nr. 34 din 12 septembrie.

Raionul Teleneşti:

Andrei Cibotaru, primarul s. Ciulucani, articolul Schimbarea de voievozi, nr. 16 din 18 aprilie.

Tudor Ţurcanu, primarul com. Ratuş, articolul Primarul care a ştiut să aleagă priorităţile, nr. 43 din 14 noiembrie.

Ion Ţurcanu, primarul s. Scorţeni, articolul Soluţii ingenioase pentru baştina sa, nr. 47 din 12 decembrie.

 

 

Laureaţii concursului Faptele noastre ne fac ceea ce suntem

CUVÂNTUL desfăşoară acest concurs al patrulea an, în scopul dezvoltării activismului cetăţenesc, mobilizării populaţiei la acţiuni menite să contribuie la consolidarea comunităţilor, rezolvarea unor probleme, promovarea iniţiativelor de caritate, îmbunătăţirea relaţiilor dintre generaţii şi oameni.

Este vorba despre popularizarea activităţilordesfăşurate din iniţiativa colectivelor sau persoanelor fizice, realizate în afara obligaţiunilor de serviciu şi intereselor corporative, spre beneficul comunităţilor sau a unor persoane aparte. În 2014 CUVÂNTUL a publicat peste 20 de articole la această temă. Autorii a trei iniţiative cu un impact deosebit în viaţa comunităţilor au fost declaraţi învingători ai ediţiei 2014 a concursului Faptele noastre ne fac ceea ce suntem şi la festivitatea din 30 ianuarie s-au învrednicit dediplome de excelenţă ale săptămânalului CUVÂNTUL.

Aceştea sunt: Ruslan Roşca, şeful Inspecţiei Ecologice Rezi-na, autorul iniţi-ativei privind colecta de carte românească (în valoare de peste 100 de mii de lei) pentru Biblioteca Publică Raională Mihai Eminescu din oraşul Rezina, realizată împreună cu un grup de prieteni şi oameni de bună credinţă din judeţul Suceava, România.

Maria Furdui, directoarea Bibliotecii Publice Raionale Vasile Alecsandri din Teleneşti, autoarea proiectului Diferite culturi – aceeaşi ţară, realizat în parteneriat cu un grup de colegi de breaslă din oraşul Comrat.

Galina Davâdic, directoarea Bibliotecii Publice Raionale Mihai Eminescu din Rezina, autoarea proiectelor Ca-ravana bunătăţii şi Tabăra de vară de lectură şi agrement pentru copii, realizate în parteneriat şi cu susţinerea unor mecenaţi din partea locului.

 

Laureaţii concursului Tânărul anului-2014

Deja al 15-lea an, CUVÂNTUL, în parteneriat cu Primăria oraşului Rezina desfăşoară concursul Tânărul Anului. De câţiva ani ni s-a alăturat şi Consiliul Raional Teleneşti.

Este o acţiune de promovare şi încurajare a celor mai valoroşi dintre tineri. Candidaţii sunt selectaţi de către primăria Rezina şi, respectiv, consiliul raional Teleneşti, care instituie pentru laureaţi premii băneşti. Nominaţia impune realizări nu numai la studii sau, respectiv, la locul de muncă al aspirantului, cât, mai ales, activităţi şi succese în afara acestora, iniţiative, voluntariat, participare la viaţa socială, exemplu de activism, talent şi hărnicie.

Teleneşti

Ana Bahău, asistentă medicală la OMF Crăsnăşeni. Pentru abnegaţia şi profesionalismul, inspirata opţiune pentru sănătatea comunităţii, dar şi participarea activă la viaţa socială a satului.

Nicolae Spânu, fermier, satul Zgărdeşti. Pentru implementarea unui proiect investiţional şi a noilor tehnologii de cultivare a unor culturi de înaltă valoare, în special a murelor, o premieră pentru zona de Codru. În baza gospodăriei sale sunt organizate mai multe seminare şi alte activităţi privind schimbul de experienţă pentru tinerii fermieri din raion.

Viorel Negruţă, manager la SRL Larix grup din s.Negureni. Mecanizarea procesului de producţie la întreprinderea dată, iniţiată după proiectul tânărului inginer a permis scăderea preţului de cost al producţiei, îndeplinirea comenzilor în termen, crearea a 20 de locuri de muncă.

Natalia Lascov, şefă sală lectură şi agrement la Biblioteca Publică V. Alecsandri din Teleneşti. Pentru implicarea în mai multe proiecte inovative, inclusiv Informat, deci protejat, Verticalitate pe muchie de destin, este formatoare la nivel raional în cadrul Programului Naţional Novateca.

Dumitru Tetelea, asistent social în primăria Băneşti. Laureat al mai multor concursuri pe profesie în cadrul DASPF şi sindicatului raional al angajaţilor din instituţiile publice, exemplu de activism civic pentru semenii din comunitate, în deosebi ca organizator al sportului.

Veronica Postolachi, directoare-adjunct pentru activitatea de instruire la Liceul Teoretic Lucian Blaga din Teleneşti. Participantă şi învingătoare în concursuri pe profesie în cadrul Direcţiei Educaţie Teleneşti, deţinătoarea locului III în Concursul Naţional Pedagogul anului, ediţia 2014.

 

Rezina

Andrei Bor-dian, coordonatorul echipei Radio Rezina. Pentru câştigarea şi implementarea proiectului Portavocea Europei, acţiuni de voluntariat în cadrul AO Implică-Te şi altor organizaţii.

Cristina Cuşnir, elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic Ale-xandru cel Bun din Rezina. Pentru implicarea în acţiuni de voluntariat, rezultatele înregistrate la competiţiile de karate, în activităţile culturale din oraş, în diverse concursuri, ultimul titlu cucerit fiind Miss-Rezina 2014.

Irina Diacenco, elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic A.S.Puşkin din Rezina. Pentru activism în viaţa culturală a localităţii, promovarea drepturilor şi obligaţiunilor, succesele obţinute în concursuri prestigioase de dans, dar şi de şah; de cântec; foto-video, implicarea în activităţi de voluntariat. În 2014 a cucerit titlul Simpatia Publicului în concursul Miss Rezina-2014.

 

Tudor Iaşcenco, Elena Roman

 

 

Concursurile CUVÂNTUL-ui continuă

Concursurile Cel mai activ primar/consilier local, Faptele noastre ne fac ceea ce suntem, Tânărul anului, la fel ca şi cele despre care puteţi citi mai jos, continuă şi în anul 2015. Deci, pentru a nu fi suspectaţi că am face partizanat politic în favoarea vreunui partid (mai ales când e vorba de primari şi consilieri), vă invităm să ne propuneţi cât mai mulţi candidaţi despre care să scriem.

Două zile de muncă pentru amenajarea şi salubrizarea localităţii natale

Concursul se desfăşoară până în luna mai 2015 în parteneriat cu Autorităţile Publice şi Inspecţiile Ecologice din raioanele Orhei, Rezina, Şoldăneşti şi Teleneşti. Autorităţile publice locale vor mobiliza comunităţile şi organiza cel puţin 2 zile de muncă benevolă pentru amenajarea şi salubrizarea localităţilor natale. Totalurile concursului vor fi făcute în fiecare raion de către un juriu, din care vor face parte reprezentanţii CR, Inspecţiilor Ecologice, redacţiei săptămânalului CUVÂNTUL şi mediatizate în ajun de 5 iunie 2015 - Ziua Internaţională a Mediului.

Pentru învingătorii din fiecare raion sunt stabilite câte trei premii.

 

Cea mai originală reţetă culinară

Concursul se defăşoară în parteneriat cu postul IMPULS TV şi se adresează celor care doresc să promoveze o reţetă moldovenească aşa cum o gătea mama şi bunica şi/ori au bunăvoinţa să găzduiască prepararea ei. În baza propunerilor cititorilor, jurnaliştii vor merge la adresele indicate şi vor filma procesul de preparare a bucatelor, povestind despre istoria reţetelor şi locul lor în bucătăria autohtonă tradiţională, obiceiurile şi tradiţiile localităţii respective, atractivitatea lor pentru utilizare în meniurile pensiunilor turistice, mănăstirilor, restaurantelor etc. Reportajele vor fi publicate în ziarul CUVÂNTUL, pe pagina web cuvintul.md, difuzate la posturile IMPULS TV şi Radio Şoldăneşti. Concursul se va desfăşura în lunile februarie - noiembrie 2015. Autorii a trei cele mai originale şi interesante reţete culinare specifice zonei Orhei vor fi premiaţi în cadrul solemnităţii consacrate aniversării de 20 de ani de la fondarea săptămânalului CUVÂNTUL (decembrie 2015).

 

Caravana cărţii româneşti

Cu participarea perso-nalităţilor marcante din regiunea Orhei - protagoniştii serialului de interviuri 30 de întrebări de-acasă, agenţilor economici, instituţiilor publice şi cititorilor ziarului, redacţia intenţionează să colecteze şi să distribuie bibliotecilor din satele regiunii Orhei literatură artistică, de specialitate, pentru copii în grafie latină.

Aveţi şi Dvs. o carte sau mai multe în plus? Oferiţi-le pentru Caravana cărţii româneşti.

Tinere talente

La concurs pot participa autorii de poezie, proză, lucrări de pictură, muzicale sau de artă populară, indiferent de vârstă. Cele mai reuşite vor fi publicate în paginile ziarului, plasate pe pagina web a redacţiei şi vor vedea lumina tiparului într-o culegere antologică.

 

 

Ne puteţi contacta:

* la tel.: 0254-2-15-83, 2-24-49 (Rezina); 0258-69-2-11 (s. Ţânţăreni, raionul Teleneşti); 078000048 (or. Şoldăneşti); * e-mail: cuvintul@gmail.com ion.cernei@gmail.com victor@impulstv.com * la adresa: str. Păcii, 38, or. Rezina.