Căpşunul remontant - o afacere profitabilă

  • 17 August 2012, 17:47
  • Vizualizări: 3656
Căpşunul remontant -  o afacere profitabilă

None

Conform ultimului recensământ agricol, nici o gospodărie agricolă din R.Moldova nu se ocupă de cultivarea industrială a căpşunului. În raionul Şoldăneşti această pomuşoară se cultivă pe suprafeţe modeste (în total circa 2 ha) doar pe loturile de lângă casă, în majoritatea cazurilor pentru consum propriu.

Chiar în cei mai favorabili ani, de pe aceste suprafeţe, pot fi recoltate maximum 26-28 tone de căpşuni. Această cantitate, raportată la numărul populaţiei raionului, ar constitui cam 680 grame la un locuitor, ceea ce este de zece ori mai puţin decât minimul sanitar-alimentar recomandat. Şi aceasta în cazul când căpşunul este nu numai un aliment delicios, dar este şi un produs dietetic deosebit de valoros, având calităţi curative importante.

Ca specie pomicolă, căpşunul este apreciat mai întâi pentru rodnicia înaltă şi pentru calitatea fructelor. Fructele conţin cantităţi importante de zahăr, acizi organici, vitamina C, compuşi de fosfor şi fier, deasemenea vitamine din complexul B (B1, B2, B7) şi mai ales, vitamina B9 (acidul folic), care stimulează eliminarea din organism a substanţelor radioactive. Anume în sezonul coacerii căpşunului avem posibilitatea de a ne asigura rezervele necesare de acid folic şi a ne reînnoi componenţa sângelui în organism. Graţie conţinutului de iod căpşunele contribue esenţial la tratarea cancerului, a maladiilor căilor respiratorii, servesc la tratarea bolilor de rinichi şi ca remedii antiinflamatoare în gastrită.

Cât despre cultivarea căpşunului ca afacere, putem spune că plantele se caracterizează prin capacitatea înaltă de adaptare la condiţiile mediului înconjurător, iar diapazonul ecologic cu particularităţi exclusive pentru utilizarea speciei permite cultivarea căpşunului ca cultură prioritară pe întreg teritoriul ţării. Mai ales acum, când fermierii au reală posibilitate de a cultiva căpşunul de soiuri remontante şi de a asigura cu acest produs preţios piaţa locală, dar şi alte pieţe, de la finele lunii mai şi până la sfârşitul lunii octombrie.

Anume din considerentele identificate mai sus, centrul regional ACSA Şoldăneşti anul trecut a lansat iniţiativa şi a propus fermierilor din aria de deservire a prestatorului de servicii să desfăşoare asemenea afaceri. Primul, care a răspuns la această iniţiativă a fost tânărul fermier Vasile Nasu din Şoldăneşti, care a plantat în anul trecut 0,15 hectare cu căpşun remontant de soiul francez "San-Andreas", la irigare prin picurare.

În anul trecut beneficiarul a recoltat de pe suprafaţa de 0,15 hectare circa 2700 kilograme de fructe, preţul mediu de comercializare fiind de aproape 40 lei/kg. De menţionat adaptarea foarte bună a soiului ,,San-Andreas" la condiţiile pedo-climatice ale localităţii şi posibilităţile de instruire profesională a lucrătorilor. Forţa de muncă o constituie doi angajaţi şi doi membri ai familiei, suplimentar pe viitor se vor crea încă 5 locuri noi de muncă. Un factor benefic e imediata apropiere a pieţelor din Şoldăneşti şi Rezina, relaţiile durabile cu unităţile comerciale de elită din oraşele Chişinău şi Bălţi.

La finele anului trecut gospodăria ţărănească "V.Nasu" a înaintat actele necesare pentru participare ca concursul organizat de partenerul ACSA Fundaţia WSHOD din Polonia, care de câţiva ani implementează proiecte investiţionale în Moldova. Concursul, care prevedea şi un suport financiar de aproape 100 mii lei prin intermediul Ambasadei Poloniei în Moldova a fost câştigat şi în timpul de faţă proiectul se implementează cu succes. Zic aşa, deoarece lucrul acesta a fost confirmat şi de consultanţii exteriori ai celor peste 40 de participanţi la seminarul de instruire "Cultivarea căpşunului remontant — afacere profitabilă" Giorgio Gavagna, specialist principal în producerea căpşunului la Compania italiană "Salvi" şi doctorul habilitat în ştiinţe agricole, colaboratorul Institutului Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare din Moldova Ion Caraman.

În timpul iernii trecute Vasile Nasu a făcut o vizită în Italia, iniţiind relaţii de colaborare cu Compania "Salvi", unul din cei mai mari producători de fructe şi pomuşoare în Europa. Specialiştii companiei i-au oferit consultaţii în ce priveşte desfăşurarea afacerii. Activând în domeniu mai bine de 20 de ani, Giorgio Gavagna, împreună cu doctorul habilitat Ion Caraman, cu lux de amănunte au relatat celor prezenţi la seminarul de la Şoldăneşti despre cerinţele tehnologice specifice de cultivare a căpşunului de soiuri remontante, începând cu pregătirea terenului pentru plantare şi până la recoltarea roadei. Participanţii la seminar R.Comendant şi V.Gandrabura din satul Cotiujenii Mari, O.Chirtoacă şi V. Gâlcă din Şoldăneşti şi alţii au avut posibilitatea să primească răspunsuri bine argumentate la întrebările despre modul de selectare a plantelor de căpşun şi a terenului pentru sădirea lor, protecţia biologică a plantelor şi condiţiile de producere a căpşunului ecologic, utilizarea fertilizanţilor şi multe altele.

Un viu interes a trezit participanţilor la seminar partea lui practică. După cum a menţionat dna Raisa Comendant, unul din veteranii sectorului agrar din satul Cotiujenii Mari, care mai este şi un beneficiar permanent al serviciilor ACSA, majoritatea celor prezenţi la activitate pentru prima dată au văzut pe viu asemenea plantaţie cu aplicarea tehnologiei performante de producere.

Potrivit consultanţilor, calculele preliminare demonstrează, că în anul curent, beneficiarul are reala posibilitate de a recolta circa 14 tone de căpşuni, cea mai mare parte fiind comercializată în extrasezon la preţuri rezonabile, media cărora va fi nu mai mică de 45 lei pentru un kilogram. Deci, suma totală a vânzărilor va constitui nu mai puţin de 600 000 lei. Astfel investiţiile afacerii vor fi pe deplin recuperate chiar în primul an, beneficiarul obţinând şi un profit considerabil.

Dar principalul e că mai mulţi fermieri vor să dezvolte această afacere. Deja cultivă căpşun remontant pe o suprafaţă de aproape un hectar Oleg Chirtoacă din Şoldăneşti, pe 0,7 hectare - Ion Dabija din Răspopeni, pe 0,5 hectare - Constantin Nasu din Sămăşcani, pe suprafeţe mai modeste, dar cu intenţii de extindere - Victor Gâlcă, Tudor Păsărari, Dumitru Tatarencu şi alţi producători agricoli din raion.

În cadrul seminarului 5 fermieri au stabilit relaţii de colaborare cu reprezentantul companiei italiene "Salvi" şi intenţionează să lanseze asemenea afaceri începând cu anul viitor.

Petru Brădescu, coordonator

de proiect ACSA, Şoldăneşti