Beneficiarii Centrului „Adolescentul”

  • 15 Septembrie 2016, 10:44
  • Vizualizări: 1089
Beneficiarii Centrului „Adolescentul”

Întrunirea ordinară la tema „Eforturi consolidate ale mass-media în promovarea drepturilor omului şi divesităţii” organizată de Asociaţia Presei Independente (API) în parteneriat cu săptămânalul regional CUVÂNTUL s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute la Centrul „Adolescentul” din Orhei.

Centrul de educaţie şi reabilitare a tinerilor „Adolescentul” este o asociaţie obştească apolitică, neguvernamentală care activează în Orhei de aproape două decenii. Potrivit directoarei Centrului, Svetlana Romanov, misiunea asociaţiei este educarea unei generaţii sănătoase din punct de vedere fizic şi spiritual. Pe parcursul anilor însă aria de activitate a organizaţiei s-a extins considerabil. De serviciile Centrului beneficiază persoane de toate vârstele. Grijile centrului, în principiu, se extind asupra a trei categorii de persoane socialmente vulnerabile: consumatorii de droguri, persoanele HIV-infectate şi cele care prestează servicii sexuale în scop comercial. După cum a remarcat dna Romanov şi alţi colaboratori ai Centrului, persoanele respective beneficiază aici de un spectru variat de asistenţă medicală, psihologică, informativă calificată, accentul fiind pus pe măsurile de prevenire a răspândirii acestor vicii etc.

Ion Mazur, şeful Departamentului Advocacy, Publicații și Dezvoltare API a informat asistenţa că scopul proiectului implementat de asociaţie este consolidarea cunoştinţelor persoanelor din grupurile vulnerabile şi marginalizate, inclusiv cele minoritare, cu privire la drepturile omului, dezvoltarea conştiinţei şi a poziţiei lor civice, depăşirea situaţiilor de discriminare, posibilităţile şi garanţiile de utilizare a mecanismelor de apărare bazate pe legislaţia naţională şi internaţională.

Avocatul Dumitru Rusu, jurist la Coaliţia Nediscrimi-nare le-a vorbit participanţilor la întrunire despre drepturile şi libertăţile omului garantate de legislaţia naţională şi internaţională, posibilităţile de apărare a acestor drepturi, dar şi responsabilităţile cetăţeanului în societate. 

Dumitru Rusu s-a referit la mai multe situaţii de caz abordate de participanţi, explicându-le cum pot fi soluţionate problemele respective. De asemenea a răspuns la multiple întrebări ale participanţilor, care s-au arătat foarte mulţumiţi de activitatea Centrului, calitatea serviciilor de care beneficiază aici.

Concretizăm că această activitate s-a desfăşurat în cadrul proiectului „Eforturi consolidate ale mass-media în promovarea drepturilor omului şi diversităţii”, implementat de Asociaţia Presei Independente, cu suportul proiectului ”Susținerea Instituțiilor Naționale pentru Protecția și Promovarea Drepturilor Omului (INPPDO), conform recomandărilor Comitetelor Convențiilor ONU și Revizuirii Periodice Universale (UPR)”, finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD) și Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului.

Tudor Codreanu