Bateriile solare le asigură apă caldă şi confort anul împrejur de la bateriile solare

  • 24 Septembrie 2015, 19:37
  • Vizualizări: 1089
Bateriile solare le asigură apă caldă şi confort anul împrejur de la bateriile solare

De apă caldă permanentă au parte picii de la Grădiniţa de copii „Mărţişor” din oraşul Şoldăneşti. Graţie unui proiect finanţat din fondurile UE, aici au fost instalate baterii solare, datorită cărora cheltuielile pentru aprovizionarea instituţiei cu energie termică s-au redus considerabil. Administraţia instituţiei recomandă şi altor grădiniţe să instaleze astfel de dispozitive.

Maria Carp, directoarea-interimară a grădiniţei spune, că în cei doi ani de la instalarea bateriilor solare s-a convins la modul practic de beneficiile acestora. Cea mai importantă schimbare, resimţită de copii şi educatoare a fost apa caldă, de care personalul şi copiii se folosesc permanent.

Şefa instituţiei a menţionat şi alte efecte pozitive ale inovaţiei. De exemplu, cheltuielile pentru energia electrică s-au redus de câteva ori. În opinia administraţiei grădiniţei, cele trei pano-uri fotovoltaice, instalate pe acoperiş asigură cu apă caldă toate cele cinci grupe. Apa fierbinte ajunge şi la bucătărie şi spălătorie. Instalarea bateriilor solare a permis şi montarea în interiorul instituţiei a unei cabine de duş.

Proiectul „Montarea co-lectoarelor solare la Grădiniţa "Mărţişor” a fost gestionat de primăria oraşului Şoldăneşti. Costul acestuia este de aproape 130 de mii de lei oferiţi de Fondul de Investiţii Sociale din Moldova. Ceva mai devreme, cu suportul obţinut în cadrul altui proiect, la instituţie au fost schimbate uşile şi ferestrele. Toate în an-samblu conduc la conservarea energiei termice şi, respectiv, la crearea unor condiţii mai bune pentru copii şi angajatele grădiniţei.

Text: Natalia Rotari

Foto: Victor Sofroni

Moldova+ Materialele au fost realizate în cadrul proiectului "Consolidarea independenţei în mediile de comunicare din Moldova", implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în colaborare cu Internews