Asociaţiile utilizatorilor de apă au iniţiat procesul de înregistrare

  • 15 Decembrie 2011, 18:23
  • Vizualizări: 1050

Primele cinci Asociaţii ale Utilizatorilor de Apă pentru irigaţii (AUAI) din cadrul sistemelor de irigare Lopatna, Criuleni, Grozeşti, Blindeşti şi Roşcana, constituite cu suportul Programului Compact, au depus setul de documente pentru iniţierea procedurii de înregistrare la unitatea de monitorizare şi supraveghere a Agenţiei "Apele Moldovei", lansată în aceeaşi zi, se menţionează într-un comunicat al Departamentului comunicare, FPM Moldova.

Noile AUAI urmează să preia în gestiune de la Agenţia "Apele Moldovei" sistemele de irigare, după reabilitarea acestora din fondurile Corporaţiei Provocările Mileniului, oferite prin intermediul Programului Compact.

Valentina Badrajan, director executiv al Fondului Provocările Mileniului Moldova, a precizat că Programul Compact este pionier în republică prin investiţiile majore pe care le va efectua în sectorul de irigare, reconstruind până la 11 sisteme de irigare ce acoperă o suprafaţă de peste 15 000 ha de teren agricol.

Mihail Pencov, director interimar al Agenţiei "Apele Moldovei", a apreciat suportul acordat prin intermediul Programului Compact dezvoltării sectorului de irigare, care poate contribui real la trecerea agriculturii la nivelul de cultivare a produselor de valoare înaltă, sporind profitul producătorilor.

În cadrul evenimentului de lansare a activităţii unităţii de monitorizare şi supraveghere, Fondul Provocările Mileniului Moldova a transmis Agenţiei "Apele Moldovei" tehnică de calcul şi mobilier, precum şi un autovehicul pentru dotarea noii unităţi. Unitatea de monitorizare şi supraveghere este creată în conformitate cu prevederile Legii cu privire la Asociaţiile Utilizatorilor de Apă pentru irigaţii şi îşi propune să asiste şi să consulte asociaţiile nou create în aspecte de ordin legal, contabil şi tehnic. De asemenea, Unitatea de monitorizare şi supraveghere va efectua monitorizarea şi supravegherea tehnică a sistemelor de irigare, transmise în gestiunea AUAI.

Reformarea sectorului de irigare şi reabilitarea sistemelor de irigare fac parte din proiectul Tranziţia la agricultura performantă al Programului Compact, ce îşi propune să contribuie la sporirea veniturilor producătorilor agricoli inclusiv prin cultivarea produselor agricole de valoare înaltă datorită facilitării accesului la apă pentru irigare, precizează autorii comunicatului.