Asistenţă britanică pentru pompierii din regiunea Orhei

  • 21 Mai 2015, 20:32
  • Vizualizări: 1080
Asistenţă britanică pentru pompierii din regiunea Orhei

În imagine: Phillip David Batson, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii în R.Moldova înmânează salvatorilor orheieni cheile de la autospeciale

Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, în comun cu pompierii din cadrul Operaţiunii „Florian” a Marii Britanii au desfăşurat în oraşul Orhei un exerciţiu demonstrativ de proporţii. Mai bine de 50 de pompieri şi salvatori au improvizat operaţiuni de recuperare a sinistraţilor de la înălţime, descarcerare din autovehicule a victimelor convenţionale, acordându-le primul ajutor calificat. În exerciţiu a fost utilizat echipament şi autospeciale performante donate colegilor din Republica Moldova de către pompierii voluntari din Marea Britanie.

Evenimentul a fost urmărit de Phillip David Batson, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii în R.Moldova, Car McDonald, şeful misiunii diplomatice a Ambasadei SUA, viceministrul Afacerilor Interne Veaceslav Ceban şi conducerea Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al RM, la fel, de preşedintele raionului Ion Ştefârţă şi primarul de Orhei Vitalie Colun, la acel moment încă nedegrevaţi din funcţii.

Pe parcursul a două săptămâni, pompierii şi salvatorii din cadrul ambelor state au beneficiat de un schimb reciproc de experienţă în domeniul lichidării incendiilor şi salvării pe apă.

Operaţiunea de voluntariat „Florian” a donat Serviciului Situaţii Excepţionale patru autospeciale de intervenţii la incendii şi accidente rutiere, echipament de salvare pe apă şi un autovehicul de tip transformer pentru instruiri în acţiuni de descarcerare.

Fiecare salvator a acţionat precum a fost instruit

Aplicaţiile în forţă ale pompi-erilor şi salvatorilor de la Direcţia Situaţiilor Excepţionale (DSE) Orhei s-au desfăşurat în premieră în scuarul din faţa Centrului de Cultură ”Andrei Suruceanu”, cu utilizarea autospecialelor Volvo cu tot echipamentul necesar pentru situaţii de urgenţă, de la stingerea focului până la descarcerare.

Echipajele celor patru maşini au demonstrat acţiuni ferme şi bine coordinate de intervenţie. Procedurile de descarcerare, resuscitare a victimelor, pe care pompierii le-au învăţat de la colegii lor englezi, erau diferite de cele practicate la noi. Fiecare pompier îşi cunoştea manevra sa aşa de bine, încât căpitanul Igor Pojar, conducătorul grupului intervenţie, aproape că nu a intervenit în acţiunile acestora decât în doua-trei cazuri. În clipe numărate echipajul unei autospeciale a stins un incendiu convenţional la nivelul trei al blocului fostei uzine de aparatură de tensiune joasă, altă echipă a dezmembrat foarte operativ două autoturisme Zaporojeţ, aduse de la un cimitir de maşini. Publicul a văzut cum sunt extrase victimele descarcerate: pe tărgi din lemn sau plastic, pentru a preîntâmpina traumatizarea ulterioară a victimelor cu fractură de coloană vertebrală.

Martorii oculari ai evenimentului au recunoscut, că niciodată nu au văzut atâta concentraţie de tehnică şi oameni, acţiunile bine organizate ale cărora au demonstrat că în activitatea serviciului de pompieri şi salvatori din ţara noastră, graţie acestor instruiri şi dotări de tehnică, s-au produs schimbări radicale.

”Nici înainte nu puneam la îndoială profesionalismul şi eroismul acestor băieţi. Dar acum sunt convins că aceştea îşi vor face misiunea mult mai bine, vor reacţiona mai promt şi mai temerar”, a comentat situaţia unul din medicii orheieni prezenţi la acţiune.

Viorel Patraş, şef-adjunct la DSE Orhei a menţionat că instruirile au demonstrat că pompierii englezi acordă o atenţie deosebită securităţii persoanelor aflate în dificultate, în cazul unui accident sau urgenţă, dar şi propriei securităţi.

”Mai întâi de toate este imobilizat mijlocul de transport. Nu ne grăbim să scoatem victima din fiarele contorsionate, totul se face calculat şi fără grabă pentru a nu compromite sănătatea victimei. Am învătat cum se munceşte în echipă, cum se evită situaţiile de risc major. Colegii englezi ne-au convins că profesionalismul e prioritar în activitatea noastră, iar eroismul şi autojertfirea trebuie să fie raţionale”, a mai adăugat V.Patraş.

 

Un training de două săptămâni la unitatea de pompieri

Mai întai la Orhei, trecând prin Franţa, Germania, Austria, Ungaria şi România au venit cele patru autospeciale Volvo şi limuzina Toyota, care i-au uimit până şi pe cei mai versaţi angajaţi ai serviciului: Toyota serveşte ca maşină de stat major şi ca obiect de instrucţie (aceasta poate fi dezmembrată şi montată asemeni jucăriei-transformer). Astfel pompierii pot să se antreneze în permanenţă, şlefuindu-şi deprinderile de descarcerare a victimelor dintr-o maşină avariată.

Trainingul a inclus module teoretice şi practice, care s-au desfăşurat la depourile Direcţiei Situaţiilor Excepţionale Orhei aflate în cartierul Lupoaica. Aici, britanicii i-au învăţat pe circa 40 de pompieri şi salvatori din Orhei, Şoldăneşti şi Rezina cum să mânuiască tehnica de descarcerare şi maşinile de intervenţie.

Şeful misiunii britanice de antrenament „Florian” dl Joe Deatton, a precizat că pompierii englezi au venit în Moldova cu 4 autospeciale, una urmând să fie donată salvatorilor din Comrat şi câte una celor din Orhei, Rezina şi Şoldăneşti.

După cum ne-a relatat Iurie Siloci, şeful DSE Orhei, între ucenici şi instructori s-au stabilit de la bun început nişte relaţii amicale, situaţie care a făcut procesul de instrucţie destul de lejer. Au fost instruiţi nu numai pompierii. Elevii de la Liceul Teoretic „Ion Luca Caragiale” au învăţat de la pompierii englezi cum să prevină riscurile în caz de situaţii excepţionale. Ei au văzut cum funcţionează o autospecială de intervenţie performantă şi au încercat să opereze cu furtunurile de apă.

 

Toyota destinată pentru instruire zilnică

Exerciţiul cu dezmembrarea maşinii-transformer a fost repetat pentru camerele video ale televiziunilor venite din capitală. Iniţial jurnaliştii au crezut că a fost tăiată cu foarfecele mecanic partea de sus a caroseriei unei maşini absolut noi, lucru regretabil. Dar Toyota s-a dovedit a fi asamblată special pentru ca uşile, partea de sus a caroseriei, parbrizele etc. să fie uşor demontate şi montate la loc.

“Dacă într-o situaţie reală, pentru a scoate o persoană blocată dintr-o maşină făcută zob în urma unui accident rutier, salvatorii folosesc ferestrău, foarfece, în cazul maşinii-transformer descarcerarea se face cu mâinile goale. Sunt simulate tăieturi pe fiecare dintre părţi. După care desfacem şi apoi putem ridica partea de sus. 4 oameni pot foarte repede să o ridice. Uşile se deschid, se scot balamalele şi nu trebuie să facem nicio tăietură”, explica Vladimir Druţă, şef de subunitate la DSE Orhei.

”Maşina, care la prima vedere pare a fi una obişnuită, va fi folosită mai apoi la instruiri, iar timp de 2 săptămâni salvatorii au învăţat cum să o dezmembreze. Ne-au învăţat colegii noştri să acordăm atenţie la tot ce vedem, inclusiv la airbaguri, care pot fi foarte periculoase pentru persoana din interior, cât şi pentru salvatori”, menţiona salvatorul Igor Gheorghiu,

 

Mister T” - Volvo personificat al lui Trevor Green

Vorant-oficeer Trevor Green, (grad identic plutonierului-adjutant), cu 38 de ani în serviciul pompieri, care la moment serveşte ca şef de gardă într-un orăşel din comitatul Vest-Sussex, cel mai în vârstă în echipa de pompieri britanici spunea că Operaţiunea "Florian” este un proiect de asistenţă a pompierilor din Marea Britanie pentru colegii din alte ţări.

”Facem voluntariat, adunăm bani din solda noastră, căutăm fonduri, utilizăm concediul nostru pentru a pleca la colegii din alte ţări şi a-i învăţa cum să utilizeze tehnica de stins focul şi descarcerare-resuscitare. Nu facem diferenţe de frontiere şi naţiuni, toţi suntem colegi şi avem un singur inamic - situaţiile de urgenţă”, spunea el.

Pe una din autospeciale este insertat numele său ”Mister T” (de regulă, pompierii britanici mai au un nume de apel utilizat în cadrul intervenţiilor). Trevor a fost iniţiatorul donării unei autospeciale, a donat cei mai mulţi bani din solda sa pentru această maşină. Apropo, autospeciala în cauză rămâne la DSE Orhei şi este deja întrodusă în serviciu.

”Am socotit că e prea din cale afară ca aici, în Moldova, să se mai opereze cu maşini vechi, produse acum 25-30 de ani şi chiar mai mult. Nici ale noastre nu sunt cele mai noi, dar garantăm 15-20 de ani de exploatare în cele mai dure condiţii. Ne-am bucurat că la Orhei ştiu cum să se isprăvească cu focul”, spunea pompierul englez.

 

Echipamente de 80 000 Ђ

În cadrul festivităţii de transmitere a echipamentelor, Mihai Harabagiu, şeful Departamentului SSE a MAI, a remarcat că, datorită parteneriatului dintre Serviciul Situaţii Excepţionale şi Operaţiunea „Florian” din Regatul Unit al Marii Britanii, salvatorii din Republica Moldova au beneficiat de patru autospeciale de intervenţie în situaţii excepţionale în sumă de 80 de mii de euro. Dl Harabagiu a adus mulţumuri pompierilor britanici pentru iniţiativa lor extraordinară şi i-a asigurat că parteneriatul va fi unul de durată.

”Am avut ocazia să primim o instruire foarte utilă, ceea ce va îmbunătăţi cu mult calitatea activităţilor noastre. Acţiunile de salvare pe apă, la înălţime, în alte condiţii dificile întotdeauna au necesitat competenţe şi deprinderi speciale, iată de ce experienţa dumneavoastră este foarte utilă pentru noi”, a menţionat dl Hara-bagiu.

Cu un mesaj de mulţumire faţă de colegii englezi a venit şi viceministrul de interne Veceaslav Ceban. Dl Car McDonald, şef-adjunct al misiunii diplomatice americane i-a întrebat pe pompierii englezi şi cei moldoveni dacă mai doresc să se întâlnească şi să colaboreze. Primind doar răspunsuri afirmative, dl McDonald a precizat că şi Ambasada SUA la Chişinău şi-a adus contribuţia ei la acest proiect şi că va acorda în continuare suportul tehnic necesar pentru a reînoi parcul de tehnică pentru SSE.

Acţiunea a culminat cu înmânarea Diplomelor şi Certificatelor pentru participare la instruire şi un spectacol inedit prezentat de orchestra Trupelor de Carabinieri din R.Moldova.

Material pregătit de serviciul Relaţii cu publicul al Consiliului Raional Orhei