"Are mai multă energie decât o duzină de bărbaţi"

  • 31 Decembrie 2014, 11:24
  • Vizualizări: 1247
"Are mai multă energie decât o duzină de bărbaţi"

Stimată redacţie CUVÂNTUL! Subsemnaţii, înaintăm candidatura dnei Haritina Cecan, consilieră în Consiliul Comunal Selişte, la concursul „Cel mai activ consilier” desfăşurat sub egida ziarului.

În calitate de consilieră, Haritina Cecan a participat activ la realizarea mai multor proiecte de succes în comuna Selişte, şi anume: reparaţia drumului ce leagă sectorul Burcuta cu centrul localităţii Selişte şi a celui dintre s. Lucaşeuca şi mahalaua Humiţca; restabilirea circulaţiei autobuzului pe rutele Orhei-Lucaşeuca, Orhei-Selişte; construcţia staţiilor pentru pasageri la opririle auto; reparaţia căminelor de cultură din comună; reparaţia mai multor fântâni din teritoriu.

Galina Dodon, Iulia Tideniuc, Tatiana Noroi, Serghei Glavan, Tamara Danilescu, Elena Botnari, Raisa Saviţchi, Zinaida Solomei, Tatiana Dondea, Ion Scripcari, Larisa Scripcari, locuitori ai comunei Selişte

 

Concediată pentru punctul său de vedere

Scrisoarea de mai sus ne-a cam surprins, deoarece primăria Selişte în ultimii ani a fost pomenită în mass-media naţională mai mult în legătură cu diverse scandaluri. Lilia Zaharia, reporteră la Asociaţia Presei Independente, menţiona într-un articol, că Haritina Cecan a fost unica dintre cei 13 consilieri din comuna Selişte, care a votat împotriva procurării unui automobil Dacia-Daster pentru primărie, considerând aceste cheltuieli nejustificate („Activ”, nr. 23, august 2012). Precum scria reportera, după acest gest consiliera a fost eliberată din funcţia de şefă a căminului de cultură din sat.

Deci, am ţinut să aflu în primul rând părerea primarului Vasile Scripnic despre propunerea sătenilor, fără a nominaliza autorii. Dumnealui a reacţionat destul de incisiv, dorind să mă convingă, că cei care au semnat scrisoarea ar fi nişte personaje negative, dar nu a ghicit numele nici unuia din lista semnatarilor.

Am discutat cu mai multă lume la acest subiect. Iată doar câteva opinii. Unul din selişteni, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, mi-a spus că la Selişte exerciţiul democratic este un pic mai altfel decât în alte sate, pentru că autorităţile abea învaţă să lucreze cu oamenii. În comuna cu o populaţie de circa 5000 de locuitori se fac multe lucruri bune, dar s-ar face şi mai mult, dacă primarul nu ar pierde timp şi nervi prin judecăţi şi scandaluri, spunea respectivul. „Orice iniţiative, probleme sunt dezbătute de Consiliul Local, iar deciziile adoptate sunt executate de către primărie. Un consilier poate să vină cu o iniţiativă bună pentru comunitate, dar şi să aducă bani, prin diverse proiecte. Adică normal ar fi ca primarul şi consiliul să activeze în unison”, a mai adăugat sursa.

„Şi eu mi-aş dori să avem în consiliul nostru mai mulţi consilieri ca Haritina Cecan”, a remarcat Ilie Boldurat, primarul de Susleni, care apreciază mult activismul consilierei de la Selişte.

„Este unul din aleşii locali cu care ne mândrim. Dânsa are mai multă energie decât o duzină de bărbaţi”, a adăugat Ion Racu, vicepreşedintele raionului Orhei.

 

A fost soluţionată problema transportului

Haritina Cecan lucrează mai bine de 10 ani în calitate de directoare a căminului de cultură din Selişte. Este consilieră locală la al doilea mandat şi, precum spune dânsa, este susţinută mult de către formaţiunea politică, pe lista căreia a fost aleasă. Poziţia sa în cazul cu procurarea noului automobil o explică astfel: „Aveam la primărie o maşină Niva de doar cinci ani, care fusese reparată capital, cheltuindu-se o sumă frumuşică din bugetul comunal. Deoarece am fost împotriva procurării unui mijloc de transport nou, am fost concediată. Dar judecata m-a restabilit în funcţie”, spune dumneaei.

Cea dintâi dificultate depăşită cu ajutorul consilierei Cecan a fost prin 2007. Pentru ca să plece la Orhei, consătenii trebuiau să iasă la şosea cale de vreo trei kilometri, ca să prindă vreun transport de ocazie. Foarte des microbuzele de la Lucaşeuca, din alte localităţi erau încărcate şi seliştenii erau nevoiţi să se întoarcă acasă. Mai întâi a intervenit către Consiliul Raional, apoi către SA „Coloana auto-2811” din Orhei.

„În urma demersurilor am obţinut doar ca o parte din microbuze să facă două - trei curse, ridicând dealul spre sat, situaţie care nu ne-a aranjat. Ulterior am mai făcut câteva demersuri, care au rămas fără reacţie. Nu a răspuns la petiţia noastră nici Ministerul Transporturilor. Atunci am organizat mai multe femei din sat şi am plecat în audienţă la mi-nistrul transporturilor şi infrastructurii drumurilor, Miron Găgăuz, care nu a dorit să ne primească. Dar noi nu am plecat din anticameră până nu am reuşit să stăm de vorbă cu el. Astfel am obţinut deschiderea unei rute auto aparte Orhei-Selişte, pe care microbuzele circulă de 17 ori în zi. Ulterior am reuşit să obţinem printr-o decizie a Consiliui Local finanţarea construcţiei a două staţii pentru pasageri la opririle pentru transportul auto”, povesteşte Haritina Cecan.

În acelaşi mandat consiliera a obţinut finanţarea reparaţiei a două sectoare de drum, la care au participat cu contribuţii şi sătenii. Un alt drum, din centrul satului Lucaşeuca până la pădure, a fost reparat cu aportul consilierei în al doilea mandat.

 

Alte iniţiative realizate

„Dacă lumea te-a ales, înseamnă că trebuie să le îndeplineşti poruncile. Împreună cu oamenii se poate face mult. Trebuie să ştii numai cum să-i mobilizezi", spune dna Cecan, adăugând că fântânile au fost amenajate şi reparate de săteni, primăria contribuind cu câte doi saci de ciment.

Pentru a repara căminele de cultură din cele trei sate ale comunei consiliera a făcut mai multe demersuri sătre Ministerul Culturii. La începutul anului 2014 ministerul a repartizat câte 300.000 lei pentru căminele de cultură din Lucaşeuca şi Selişte şi 200.000 lei - pentru cel din Mana”, precizează H.Cecan.

Consiliera îşi are aportul şi în implementarea proiectului intercomunitar finanţat de către BERD, la care participă mai multe sate din jurul Orheiului. La apeductul construit în cadrul acestui proiect vor fi conectate şi circa 500 de familii din Selişte. „Am făcut un demers către primărie, pentru a se aloca din buget 30 000 lei pentru a achita contribuţia sătenilor în etate şi a persoanelor cu dizabilităţi”, afirmă consiliera.

 

Activismul, o trăsătură moştenită

Directoarea căminului de cultură şi consiliera de Selişte Haritina Cecan crede că energia şi spiritul de iniţiativă le-a moştenit de la tatăl său care, după ce s-a întors de pe front, a fost preşedinte de colhoz şi de soviet sătesc. Spune că de la el a învăţat că nu poţi să te simţi îndestulat alături de nişte oameni sărmani. Pe parcursul anilor a muncit la mai multe sectoare în satul natal. La vârsta de 50 de ani a absolvit Facultatea Mana-gement în Sfera Social-Culturală la Academia de Arte,Teatru şi Film. Deţine 32 de diplome şi menţiuni de la diferite festivaluri şi foruri culturale. Este autoarea mai multor acţiuni culturale originale, caracteristice comunei de baştină. Niciodată nu a ezitat să se implice în diverse acţiuni de voluntariat, considerând că cea mai eficientă metodă de mobilizare a oamenilor este exemplul propriu.

„Tata mă povăţuia să nu mă las provocată şi atrasă în aventuri şi să pierd timpul cu lucruri mărunte, să fac bine chiar dacă cei din jur nu vor înţelege acest lucru. Trăim în perioada când trebuie să sfărâmăm nişte mentalităţi statornicite pe timpul fostelor regimuri. Lipsa de cultură, de omenie, laşitatea, atitudinea arogantă faţă de om n-am putut-o tolera niciodată. Apreciez omul cu suflet şi cel ce se ţine de cuvânt”, şi-a spus în încheiere credo-ul consiliera de la Selişte Haritina Cecan.

Ion Cernei