Ambasadorul SUA la Chișinău: Moldova are o Angela Merkel, trebuie doar să o găsiți

  • 3 Decembrie 2015, 16:54
  • Vizualizări: 1163
Ambasadorul SUA la Chișinău: Moldova are o Angela Merkel, trebuie doar să o găsiți

Ambasadorul SUA în R. Moldova, James D. Pettit vorbește, în cadrul interviului, despre necesitatea implicării unui număr cât mai mare de femei în viața publică și politică. Diplomatul consideră că este mai bine să fie identificate barierele care împiedică femeile să participe în luarea deciziilor, decât să li se impună anumite cote de participare.

- Excelenţă, rapoartele arată că reprezentarea femeilor pe scena politică din R.Moldova rămâne în continuare una dintre cele mai scăzute din Europa. Care credeţi că sunt cauzele care le ţin pe moldovence departe de politică?

- Când vorbim despre implicarea femeilor în politică, un factor important ține de mentalitate și nivelul de cultură. Ceea ce aș vrea să menționez și ceea ce este important pentru Moldova este că atât bărbații, cât și femeile ar trebui să își orienteze privirile spre standardele europene, fiindcă sunt exemple foarte frumoase în lume. Dat fiind faptul că femeile reprezintă jumătate din populație și dacă aceste resurse umane nu sunt folosite la maximum, atunci este vorba despre o pierdere enormă pentru societate.

- Care, în opinia Dumnea-voastră, sunt soluţiile pentru ca femeile din R.Moldova să participe, cot la cot cu bărbaţii, la procesul decizional din ţară?

- Foarte mult depinde de schimbarea mentalității, a culturii, dar cred că ne mișcăm înainte. În momentul de față, femeile reprezintă 20-25% în consiliile raionale, în structurile administrației locale.  Este un început semnificativ, dar încă nu reprezintă procentajul populației feminine din Moldova. Femeile sunt unice în felul lor, au experiența și talentul de care societatea, dar și guvernarea au nevoie. Prin contribuția lor la nivel public și politic, femeile pot transforma Moldova într-o țară mai bună. În trecut, de-a lungul generațiilor, rolul femeilor în societate era destul de limitat, erau marginalizate și focusate mai mult pe familie, pe educația copiilor, pe alte activități la care bărbații nu participau. Dar femeile ar putea să rezolve unele probleme diferit decât bărbații, ar putea să vadă altfel lucrurile și asta este foarte bine. În lume avem așa exemple ca Margaret Thatcher sau Angela Merkel care au venit cu un aport extraordinar la dezvoltarea țărilor lor și nu doar. În multe țări, femeile nici nu au posibilitatea să participe la viața publică și politică.

- În Republica Moldova avem o Margaret Thatcher sau o Angela Merkel, dle ambasador?

- Este posibil, asemenea femei sunt în Moldova, ele doar trebuie identificate. Printre nume de minisre aș aminti de Natalia Gherman sau Maia Sandu. Este foarte posibil asta și în Republica  Moldova.

- Ce proiecte desfășoară Ambasada SUA la Chișinău pe domeniul egalității de gen şi care sunt rezultatele?

- Avem multe proiecte destinate implicării femeilor în politică și viața publică. Există un program finanțat de USAID prin care femeile sunt învățate să se descurce în viața politică. 80% dintre femeile care au trecut prin acest program au reușit să participe în alegeri și să câștige. Mai avem și alte proiecte ce se referă la antreprenoriat și la încurajarea femeilor antreprenoare. Sunt multe exemple frumoase în acest sens. Avem programe destinate nu doar managementului pentru femei, dar și programe pentru femeile polițiste care se ocupă de problema violenței în familie, care din păcate mai persistă în Republica Moldova.

- În opinia Dumnea-voastră, în ce măsură cota de reprezentare a femeilor în listele electorale de partid ar oferi șanse egale pentru femei în politică și care ar fi această cotă de reprezentare?

- Știu că se încearcă printr-o anumită cotă să fie majorată participarea femeilor în viața politică din Republica Moldova. Dar mai știu că nici femeile nu salută această metodă de a participa în politică, ele crezând că participarea lor trebuie să se bazeze în primul rând pe abilitățile și capacitățile lor. În acest sens, este mai bine de identificat barierele care împiedică femeile să participe la luarea deciziilor. De asemenea, trebuie găsite căi prin care femeile să se implice mai mult, fiindcă ele au experiență în diferite domenii. Multe consideră că politica nu este pentru ele, altele cred că este destul de corupt și periculos acest domeniu, dar neapărat trebuie să încurajăm femeile să participe. Idealistic vorbind, nu este nevoie de cotă de participare pentru femei.

- În ce măsură egalitatea gender trebuie promovată la nivel administrativ, de sus, prin diferite legi, sau trebuie să ne așteptăm ca moravurile, mentalitatea oamenilor să se schimbe prin metode de persuasiune? Într-o asemenea situaţie ce s-ar recomanda?

- Uneori este foarte greu să schimbi cultura și mentalitatea oamenilor și să elimini piedicile din calea participării femeilor în viața publică. Nu cred că poți schimba mentalitatea prin impunerea unor legi. Dar uneori, este nevoie și de legi, pentru că astfel oferim șanse egale pentru toți,  nu vorbim aici doar despre femei, dar și despre minoritățile sexuale, religioase, etnice.

- Dacă e să ne referim la antreprenoriatul feminin din țara noastră, ce șanse sau posibilități sunt pentru femeile din Republica Moldova să își deschidă sau să dezvolte o afacere?

- Evident că femeile ar trebui să aibă aceleași șanse, aceleași drepturi în antreprenoriat ca și bărbații. Există desigur bariere pentru femei în acest domeniu, de aceea noi avem programe care le încurajează pe femei să dezvolte propria afacere. USAID desfășoară programe care încurajează competitivitatea în business. Dintre cele peste 250 de companii care au participat în cadrul acestui program, 30%  sunt conduse de femei. Avem un program special “Dezvoltarea carierei pentru femei”, unde sunt ajutate femeile aflate în dificultate. Acest program nu le oferă doar traininguri, dar și cum să formeze rețele între femeile în aceeași situație, pentru schimb de experiență.

- Ce susţinere există pentru femeile antreprenoare din partea Ambasadei SUA la Chişinau?

- Avem o varietate de programe gestionate de USAID în domeniul antreprenoriatului. Unul dintre ele se referă la rețeaua femeilor în agricultură, unde se oferă asistență financiară. Au fost identificate 5 zone în țară, inclusiv regiunea transnistreană. Acest program a generat venituri de peste 4 milioane de dolari. Susținem de asemenea și industria textilă, industria modei care are 23 de mii de angajați, dintre care 90% sunt femei. Aceste programe instruiesc femeile cum să inițieze, dar și cum să administreze un business, cum să lucreze la nivel managerial.  Cu siguranță acest program va aduce venituri pentru femei și cel mai important – să le ajute să devină independente. Am trimis recent un grup de femei antreprenoare în SUA, printr-un program de-al nostru, ca să se întâlnească cu femei de afaceri din țara mea pentru un schimb de experiență.

- În final, ce mesaj aveţi pentru femeile, dar şi pentru bărbaţii din ţara noastră când vorbim despre implicare, susţinere, reuşită, decizii, viaţa publică şi politică?

- Îi încurajez pe toți cetățenii Republicii Moldova, dar în special femeile, că ele trebuie să fie parteneri egali, să se manifeste în societate, pentru că viitorul acestei țări este în mâinile lor. Am două fiice și le explic, că femeile trebuie să fie egale în societate, în politică, în viață. Sunt foarte multe exemple și aici în Republica Moldova, dar și în întreaga lume, când femeile au reușit. Chiar și în țara mea, femeile în funcțiile de conducere sau în business încă nu reprezintă procentajul pe care îl merită, dar în SUA se fac progrese enorme. Când eram copil și până acum participarea femeilor a crescut enorm. A trecut mult timp până când femeile și-au adus contribuţia enormă în societate și au obținut drepturi egale cu ale bărbaților în această țară, dar și în toate țările democratice. De aceea, eu încurajez încă o dată femeile să participe la viața socială și politică, fiindcă sunt foarte importante.

Text: Elena Robu

Foto: Igor Rotari

Material realizat în cadrul proiectului "Consolidarea independenţei în mediile de comunicare din Moldova", implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în colaborare cu Internews