Afacere dulce şi acasă

  • 25 Martie 2016, 04:37
  • Vizualizări: 1932
Afacere dulce şi acasă

Produsele de patiserie sunt o afacere pentru familia Rotaru din satul Olișcani, raionul Șoldănești. Creațiile delicioase și aromate, coapte în cuptorul gospodinei, au ajuns și peste hotarele țării.

Mariana Rotaru este contabilă de specialitate. Are însă o deosebită plăcere când impresionează cu diverse copturi dintre cele mai delicioase. Dânsa spune că, de sărbători, la masa ei rudele nu-şi dau rând să guste diferite feluri de prăjituri, învârtite, torturi, rulade şi cozonaci.

Produsele de patiserie sunt o afacere pentru familia Rotaru din satul Olișcani, raionul Șoldănești. Creațiile delicioase și aromate, coapte în cuptorul gospodinei, au ajuns și peste hotarele țării.

 

Acum cinci ani, Mariana s-a întors de peste hotare, unde plecase pentru a agonisi nişte bani. N-a fost să fie, deoarece ea nu a dorit să stea mult acolo, în Italia. Grijile de mamă au făcut-o să revină mai degrabă acasă,  în speranța că și aici își va găsi o ocupație care să le aducă un venit decent. Familia Rotaru a pornit o mică afacere legată de creșterea fructelor și legumelor în grădină, dar şi a florilor la ghiveci. Producţia o vindeau la piaţă. Dar acest business nu a fost de durată.

În ajunul sărbătorii de Paști, Mariana a copt cozonaci și şi-a scos produsele  delicioase la tarabă. A fost o zi norocoasă. Dânsa spune că repede și cu succes a vândut tot, ceea ce a făcut-o să continue ocupația.

Mariana ne spune că produsele de patiserie coap-te în casă sunt solicitate, dânsa având deja şi clienţi permanenţi, care comandă diferite copturi, ba chiar și pâine, iar pentru nunţi şi cumetrii - prăjituri. Unele produse de ale Marianei au ajuns tocmai în Italia.

Procesul de preparare a cozonacilor sau pâinii implică multă muncă. Soțul Tudor de cele mai dese ori supraveghează focul în cuptor. Pentru a obține o coptură delicioasă, pe placul consumatorului, familia Rotaru depune un efort enorm. Pregătirile încep cu o zi înainte de a avea produsul gata pe masă. Procesul finalizează cu ambalarea copturilor. După cum a menționat gospodina, dânşii folosesc doar ingrediente naturale și neapărat proaspete. Chiar  și drojdiile le prepară în condiții de casă, după o reţetă veche.

În afacerea soților Rotaru sunt implicate și câteva dintre rude. Dar pe viitor ei mizează pe o implicare mai activă a copiilor, care sunt plecați la studii. Gospodarii nu ascund că și-ar dori să-și extindă afacerea. Sunt, însă, cam rezervaţi în această privință. Un motiv ar fi deficitul brațelor de muncă specializate în domeniu. Alt motiv - piața de desfacere or, mulți consumatori preferă produse din magazine, chiar dacă ştiu că acestea sunt tixite cu chimicale. Ca rezultat, se mai întâmplă ca uneori cheltuielile să depășească veniturile. Totuși, după cum spun ei, nu se tem de concurență, pentru că au dovedit deja să devină adevăraţi specialişti în producerea și vânzarea produselor de patiserie și le oferă consumatorilor copturi naturale și proaspete. 

 

Materialul a fost realizat în cadrul proiectului "Consolidarea independenţei în mediile de comunicare din Moldova", implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în colaborare cu Internews.

 

Natalia Rotari