Acuzaţii reciproce şi proteste

  • 27 Februarie 2015, 10:01
  • Vizualizări: 1264

Materiale pregătite de colaboratorii Consiliului Raional Orhei şi achitate din bani publici

 

Şedinţa de marţi a Consiliului Raional Orhei a fost una cu surprize: după ce Vasile Roman, consilier PL a felicitat prezenţa cu ocazia Dragobetelui, a luat cuvântul Oleg Vasilcan, liderul fracţiunii de opoziţie PCRM, care a solicitat ca Ion Ştefârţă, preşedintele raionului, să-şi dea darea de seamă ”asupra banilor furaţi de când este preşedinte”. Vasilcan a declarat, că este în drept să ceară o asemenea dare de seamă or, o face din partea alegătorilor din raionul Orhei, care au votat pentru reprezentanţii PCRM.

La rândul său, preşedintele raionului a remarcat, că cele spuse nu sunt decât nişte calomnii, în condiţiile când toată activitatea sa şi a executivului este absolut transparentă şi a cerut ca declaraţia să fie probată cu dovezi. După acest schimb de replici, consilierii PCRM au părăsit sala.

 

Spiritele însă nu s-au potolit

Consilierul PLDM Iurie Siloci a ceruit să se ia atitudine vizavi de declaraţia lui Vasilcan, solicitând totodată ca cei care au părăsit sala să fie lipsiţi de îndemnizaţia pentru participare la lucrările consiliului. Amintim că, potrivit unei decizii adoptate de forul reprezentativ al raionului încă în anul 2011, consilierii primesc câte 400 de lei pentru participare la fiecare şedinţă a consiliului şi câte 100 de lei - pentru lucrul în comisii. Propunerea a fost susţinută de majoritatea consilierilor. Decizia respectivă prevede că, începând cu următoarea şedinţă, consilierii care vor părăsi sala de lucru nu vor primi îndemnizaţia de 400 de lei.

După şedinţă, unul din consilierii PD, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a spus nu fără sarcasm, că declaraţia lui Vasilcan şi plecarea consilierilor PCRM ar fi mai degrabă o manifestare de gelozie politică, după ce PLDM-iştii din CR Orhei au spart coaliţia cu PCRM-ul, care a durat circa doi ani. ”Motivul acestui show e clar: se apropie alegerile locale, la care preşedintele raionului va fi unul din principalii adversari ai comuniştilor din teritoriu”, a fost de părere un alt consilier.

 

Darea în arendă a complexului sportiv, motiv de discuţii contradictorii

Proiectul de decizie nr. 17/2 care prevedea darea în arendă a complexului sportiv raional Clubului Sportiv Milsami-Orhei a fost scos din agenda şedinţei la propunerea consilierului PD Andrei Atamanenco. Consilierul a solicitat ca documentele privind această afacere să fie trimise procuraturii raionului, care să le analizeze profund şi să se expună asupra legalităţii posibilei tranzacţii.

Dar după şedinţă consilierii au revenit la chestiunea dată.

”Întrucât trebuia să discutăm chestiunea în cauză, am fost la stadion să mă documentez. Ceea ce am văzut m-a decepţionat, fiindcă m-am convins că obiectul degradează. În betonul tribunelor au apărut fisuri, terenul este neîngrijit, nu funcţionează instalaţiile electrice. Îmi pare rău că unii dintre dumneavoastră aţi contribuit la alocarea şi cheltuirea a peste 22 de mln de lei pentru reparaţia stadionului, care acum este lăsat de izbelişte. Pentru întreţinerea şi moderni-zarea acestuia este nevoie de sute de mii de euro, bani pe care administraţia publică nu-i are. Iată de ce trebuie să ne determinăm odată şi odată ce facem cu acest obiect”, a spus consilierul PLDM Constantin Botnaru.

La rândul său, consilierul PD Vladimir Bobeică a fost de părere că stadionul ar trebui dat în arendă cu respectarea tuturor prevederilor legale, prin licitaţie, la care să participe mai multe cluburi sportive.

Ion Racu, vicepreşedintele raionului Orhei, preşedintele comisiei abilitate de Consiliu să examineze problemele legate de soarta complexului sportiv, a prezentat o declaraţie a lui Ilan Shor, proprietarul CS Milsami-Orhei, în care acesta pomeneşte despre intenţia de a face investiţii considerabile în complexul sportiv, dacă acesta va fi dat în arendă clubului, care mai vrea să construiască şi un centru de antrenament, să deschidă o şcoală sportivă pentru copii, etc.

”Noi înţelegem îngrijorarea suporterilor Milsami, că clubul poate pleca din Orhei, dar acţiunile conducerii acestuia cam aduc a şantaj în condiţiile când încă nu a fost prezentat cel puţin un proiect de contract, în care să figureze toate angajamentele clubului, argumentate şi din punct de vedere financiar. Nu ne aranjează nici faptul că ni se pune condiţia să oferim stadionul pentru o perioadă de 25 de ani. Am putea să dăm în folosinţă complexul pentru un an clubului Milsami, ca să ne convingă că intenţiile lor sunt într-adevăr serioase. Deşi cel mai corect ar fi să anunţăm o licitaţie privind darea în arendă a stadionului, mai ales că deja avem oferte şi din partea altor cluburi”, a spus vicepreşedintele raionului Ion Racu.

Consilierul Iurie Siloci a amintit despre promisiunea finanţatorului Milsami, Ilan Shor, de a construi la Orhei trei stadioane, dar nu s-a ţinut de cuvânt. Şi alţi consilieri (Constantin Tighineanu, Veaceslav Rusu, etc.) au fost de părere că, înainte de a cere în arendă stadionul existent, solicitantul ar trebui să-şi îndeplinească promisiunile anterioare.

Până la urmă, consilierii au convenit ca soarta Complexului Sportiv Orhei să fie decisă la o şedinţă extraordinară a CR.

O nouă rundă de întrevederi a conducătorilor raionului şi oraşului cu fanii clubului Milsami urmează să aibă loc în zilele următoare.