Acum îşi exportă propria producţie

  • 18 Iulie 2013, 17:43
  • Vizualizări: 1790
Acum îşi exportă propria producţie

None

Timofei Căldare, şofer de profesie, din satul Mândreşti, raionul Teleneşti, cândva transporta fructe cu TIR-ul prin toată Uniunea Sovietică. După destrămarea imperiului a decis să se specializeze în creşterea fructelor.

Producem mult, exportăm puţin

La început fermierul a plantat 40 ha cu cireşi şi pruni, a cumpărat o parte din încăperile fostei ferme de lapte-marfă, transformându-le în depozit şi frigider pentru păstrarea producţiei.

La moment Timofei Căldare spune că îngrijeşte pe loc 160 ha plantate cu pruni, cireşi şi meri. Alte circa 150 ha de meri se află în afara hotarelor raionului. Anul trecut a recoltat vre-o 600 tone de mere, dar a exportat cu 70 la sută mai puţine fructe decât în 2011. Motivul principal - piaţa din Rusia a fost suprasaturată cu fructe.

“În anii trecuţi marfa noastră era devamată mai ieftin faţă de cea din Polonia. Acum taxele-s egale, dar mărul lor arată mai frumos”, spune Timofei Căldare.

 

A cărat apă de la mai bine de 5 km cu patru tractoare

Cea mai mare bătaie de cap a avut-o în anul trecut cu cele 40 de hectare de pruni, care tocmai trebuiau să intre pe rod. “Anume anul trecut m-am convins că omul nepregătit nu poate obţine rezultate bune în agricultură, spune Timofei. De atâta şi l-am trimis pe unul din cei doi feciori să înveţe la Facultatea de Pomicultură a Universităţii Agrare. Anul trecut riscam să pierd livada din cauza secetei. Am salvat-o cărând apă cu patru tractoare de la o distanţă de peste 5 km ca să ud copacii. Am uscat toate iazurile din jur, dar am salvat pomii şi o parte din roadă, spune glumind dumnealui.

Dl Timofei afirmă că a tras învăţăminte din experienţa anului trecut şi a instalat în livadă un sistem de irigare prin picurare. Anume acest sistem a şi fost obiectul unui seminar pentru coordonatorii locali ACSA din raionul Teleneşti, organizat recent. Participanţii la seminar au aflat că în toamna anului trecut Timofei a desfundat mai multe izvoare în apropierea livezilor, a săpat trei iazuri, unde toată iarna s-a acumulat apă. Acum livada este împânzită de conducte subterane. Cheltuielile sunt mari, dar au rostul lor, afirmă fermierul.

 

Frigiderul, o necesitate pentru o fermă pomicolă

Încăperile depozitului şi frigiderului sunt tixite cu lăzi pentru fructe, mult mai mici decât cele care se foloseau la noi acum 20-30 de ani. Potrivit lui Timofei, mărul trebuie să fie împachetat în ladă strict în două rânduri. Acum doi ani organizase confecţionarea lăzilor pe loc, dar apoi s-a dezis, preferând să le procure.

În prezent fermierul îşi construieşte un frigider modern, cel mai mare în zonă, care va avea patru camere şi o capacitate de peste 250 tone de fructe.

“Frigiderul este construit de o firmă specializată din Bucureşti, care-şi onorează bine obligaţiunile. Avem probleme cu taxele vamale pentru echipamentul importat - cresc pe an ce trece. Am fost şi laministerulagriculturii, dar acolo au strâns din umeri, vorbindu-mi de supremaţia legii”, spune Timofei Căldare, supărat că la noi de multe ori legile doar stabilesc interducţii, dar nu şi stimulează spiritul întreprinzător, dezvoltarea economiei, sporirea bunăstării populaţiei.

Ion Cernei

În imagine: fermierul Timofei Căldare