A preluat o întreprindere falimentară şi a relansat-o

  • 1 Ianuarie 2016, 19:53
  • Vizualizări: 1515
A preluat o   întreprindere   falimentară şi a   relansat-o

relansat-o

Elena ROMAN

Andrei Bâzgan a avut parte de o formare profesională temeinică, absolvind mai întâi

Liceul de Cadeţi "Sf.Gheorghe", apoi Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din

Moldova. Dar la vârsta de 21 de ani şi-a asumat povara unei întreprinderi falimentare şi

grijile pentru colectivul unei brutării din oraşul Rezina, pomenindu-se departe de satul său

natal din raionul Anenii Noi.

A însuşit din mers profesia de brutar

Tatăl său a fost cel care l-a îndemnat să preia în august 2013, prin contract de investiţie la cota

de 100%, o firmă din Rezina relativ tânără specializată în produse de panificaţie.

"Tăticul a crezut în mine, zicându-mi că responsabilitatea şi seriozitatea mă vor ajuta să fac faţă

sarcinilor. Compania se afla într-o stare critică atât ca infrastructură, cât şi la capitolul producţie. În

doi ani am reuşit să renovăm complet interiorul, acum se lucrează pe exterior, am investit în utilaje,

achiziţionând inclusiv două cuptoare performante ce permit producerea a 35 de tipuri de produse de

panificaţie de calitate superioară. În paralel, am investit în personalul firmei, la moment având 20 de

angajaţi. Desigur, a trebuit să studiez asiduu atât tehnologiile, cât şi managementul, marketingul, să

învăţ din mers lucrul cu oamenii", spune tânărul antreprenor.

A avut şi o susţinătoare, care l-a motivat cel mai mult

Proaspătul director al societăţii comerciale s-a instalat la Rezina, trăind cu chirie. Peste trei luni

iubita sa a hotărât să-şi abandoneze cariera de tehnologă în produse farmaceutice şi cosmetologice şi

să-l urmeze. S-au căsătorit, acum aşteaptă primul urmaş. Ca să-i fie alături soţului în rezolvarea

tuturor problemelor, Tatiana s-a alăturat colectivului brutăriei, instruindu-se de sine stătător în

probleme de merceologie.

Primele rezultate bucură

Întrebat dacă nu regretă pasul făcut, Andrei Bâzgan ni s-a destăinuit: "Acum, după câtă muncă

a trebuit să depunem, câte investiţii să facem, mi-ar fi frică să mă avânt în această experienţă, dar

tinereţea înseamnă şi îndrăzneală, şi risc, şi cutezanţă. Important e că deja pot fi văzute primele

rezultate. Întreprinderea şi-a înzecit volumul de producţie faţă de cel existent până a fi preluată de

actuala echipă. Mai nou, am cooptat în echipă un manager de dezvoltare, care se ocupă nemijlocit

de dezvoltarea companiei şi diversificarea portofoliului de clienţi.

La momentul actual negociem o nouă tranşă investiţională, ceea ce va permite reducerea

costurilor de producţie şi totodată crearea unor produse naturale, adică fără folosirea suplimenţilor

alimentari de origine sintetică", ne-a relatat antreprenorul.

"Ne susţinem reciproc şi învăţăm din experienţa celor care au reuşit"

Mai mulţi manageri începători din raion au hotărât să se susţină reciproc, fondând "Camera

tinerilor antreprenori din oraşul Rezina", o structură teritorială a Junior Chamber International, a

treia în Republica Moldova, după Chişinău şi Ungheni. Andrei Bâzgan a fost ales vicepreşedintele

acestei organizaţii obşteşti.

"În fiecare marţi ne adunăm, punem la cale traininguri în domeniul calităţii, promovării,

vânzărilor etc., discutăm diverse forme de dezvoltare socială şi personală. Avem şi un proiect

numit "Serile cu antreprenorii" - întruniri la care invităm manageri puternici, experimentaţi, care pot

să ne instruiască, să ne iniţieze în arta succesului lor", povesteşte tânărul director de întreprindere

Andrei Bâzgan.

Materialul a fost realizat în cadrul proiectului "Consolidarea independenţei în mediile de comunicare din

Moldova", implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în colaborare cu Internews.