200 de rezineni au cerut ca Palatul raional de cultură să poarte numele lui Petru Jemna. 12 consilieri orăşeneşti s-au abţinut

  • 1 Iulie 2017, 18:40
  • Vizualizări: 2648
200 de rezineni au cerut ca Palatul raional de cultură să poarte numele lui Petru Jemna.  12 consilieri orăşeneşti s-au abţinut

Această istorie a început acum trei luni. În aprilie c. Ion Frunză din s. Meșeni a postat pe Facebook filmulețul „Petru Jemna: nume care nu se uită”. Un filmuleț despre viața și activitatea regretatului director al Casei de cultură Rezina (acum Palatul raional de cultură), la care subsemnatul a făcut comentariul ce urmează.

 

„A fost cândva o propunere, care merită să fie reluată. Regretatul Petru Jemna a fost între anii 1978 și 2010 directorul Casei de cultură din Rezina. Au fost ani grei, dar Petru a putut păstra și Casa de cultură, și colectivele artistice, și cultura propriu zisă, rămânând bunul prieten al tuturora și inegalabilul mesager al culturii noastre în lume. Anume Petru Jemna a fost acela care a spart granița de pe Prut, ducând slava Rezinei pe Argeș și Mureș și nu numai… De aceea merită din plin ca acest focar de cultură autohtonă și națională să-i poarte numele – Palatul raional de cultură „Petru Jemna”. Rog pe cei ce l-au cunoscut să se expună. Personal semnez în numele meu și al altui prieten comun, regretatul Teodor (Tudor) Țurcanu, care în timpul vieții nu o dată spunea: Casa de cultură din Rezina este casa de vecie a lui Petrică. Martor îmi este Bunul Dumnezeu. Petrică nu a dorit și nu a făcut nimănui niciun rău. A iubit Viața, Națiunea, Cultura, Femeia... Dumnezeu să-l aibă în paza Sa.”

Ca ecou, s-a constituit un grup de prieteni și simpatizanți ai regretatului Petru Jemna, care au colectat semnăturile a peste 200 de cetățeni ai orașului și raionului Rezina, înaintându-le Consiliului Orășenesc Rezina pentru a da consimțământul de a atribui Palatului raional de cultură numele lui Petru Jemna.

Întruniți în ședință ordinară, consilierii orășenești, la 23 iunie c., au examinat și proiectul deciziei „Cu privire la cererea unui grup de cetățeni ai orașului despre denumirea Palatului raional de cultură „Petru Jemna”. Proiectul prevedea de a „propune fondatorului, Consiliului Raional Rezina, atribuirea Palatului raional de cultură Rezina a denumirii „Petru Jemna”. O formulă neutră, care pe nimeni nu obliga la nimic. Dar nu a fost să fie! Au fost diferite sugestii, îndoieli, etc. Exercițiul de vot a constatat: 5 voturi „pro” și 12  "abțineri", iar demersul celor peste 200 de cetățeni a fost „remis Consiliului Raional Rezina”.  Fără explicații.

Care va fi verdictul consilierilor raionali vom trăi și vom vedea, însă chipul şi fapta celui care a fost Petru Jemna vor rămâne veşnic vii în memoria celor care l-au cunoscut.

 
Ion Perciun   

 

Cu un clic în partea de sus dreapta a acestei pagini intră pe pagina de facebook a CUVÂNTUL-ui şi spune-ţi opinia, pune întrebări, dialoghează, distribuie să vadă şi prietenii tăi.